Închide meniul

Steve Thompson. La 42 de ani nu-și mai aduce aminte că a fost campion mondial. ”No, no, no!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 22 februarie 2022, 15:30

Steve Thompson. La 42 de ani nu-și mai aduce aminte că a fost campion mondial. ”No, no, no!”

Pe 23 septembrie 2021, Steve Thompson a decis să-și doneze creierul cercetării encefalopatiei traumatice cronice

Foto: Profimediaimages

Steve Thompson scapă de cinci australieni care-l urmăreau. E finala Cupei Mondiale disputată chiar la Sydney, în fața a 83.000 de spectatori, Anglia se impune, în prelungiri, contra gazdelor, câștigând unicul ”Mondial” al Albionului. La final, e filmat deschizând șampania și ridicând, deasupra capului, trofeul. Trupă imensă, cu Wilkinson coechipier. Privește la acele imagini, se întoarce către cei din familie, dă din cap și zice: ”No, no, no! Nu sunt eu! Nici măcar n-am fost aici!” Nu e o glumă, din contră. Are 42 de ani, dar acea vară superbă din 2003 i s-a șters, complet, din memorie. E liderul unui grup de jucători – toți diagnosticați cu probleme grave de sănătate – care cer autorităților din rugby să-i ajute acum, după ce n-au făcut-o pe vremea când erau în activitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Thompson și soția sa au patru copilași. Uneori, Steve uită numele acesteia. 200 de meciuri la echipele de club, 73 pentru naționala Angliei. Când a pornit războiul contra autorităților, a fost foarte clar: ”Nu vreau ca rugbyul să se termine, doar să fie ceva mai sigur. Ce faci în momentul în care cariera ta se termină și tu ai o viață înainte?” Avocații lui spun că este vorba de mai bine de 80 de jucători cu vârste între 25 și 55 de ani, care prezintă aceste simptome: demența, pierderea memoriei li depresia sunt simptomele encefalopatiei traumatice cronice.

”Eram niște bucăți de carne”

”Îmi aduc aminte de un antrenament în care exersam meleurile. Nu ne ieșea bine, așa că am băgat peste 100. Eram doar niște bucăți de carne”, își aduce aminte. S-a retras în 2007, gravă leziune la gât. S-a recuperat, a revenit pe teren, dar totul a recidivat, în 2011. Normativele actuale sancționează dur placajele înalte și-l obligă pe jucătorul accidentat să părăsească gazonul daca există cele mai mici semnale de comoție. Pentru a reapărea, e nevoie să fie examinat cu atenție de medici. Pe vremea aceea, însă, nu era așa.

A primit mesaje de susținere din toată lumea. Albert Malo, de 74 de ori internațional cu Spania, accidentat grav la gât: ”Acum există reguli stabilite, dar pe vremea noastră nu erau. Esența acestui joc este conatctul, dar trebuie găsit un echilibru”. Jaime Nava, 79 de ori selecționar la iberici, penultimul căpitan al trupei – până în 2019: ”Problema lui Thompson este o adevărtă tragedie. Nu vorbim de un atac către rugby, ci de un semnal de alarmp tras spre autorități. Țipă pentru că nu se simte ajutat, susținut. E foarte trist să te dedici unui sport pe care l-ai practicat peste 20 de ani și tu să nu-ți aduci aminte de o finală de Cupă Mondială câștigată! Rugbyul nu-l poate abandona! Trebuie să fim alături de el!”

Sursa: ”El Pais”

Reclamă
Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
25
apr.
0:39
Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro
25
apr.
0:21
Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!”
25
apr.
0:07
„Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali
25
apr.
0:05
Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!”
23:40 Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu 22:40 Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar! 22:40 Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească 22:35 VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter 22:30 VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu 22:26 Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024 Vezi toate știrile
Citește și