Închide meniul

Vulpea și câinii! Adrian Georgescu analizează Marele Premiu al Spaniei

Adrian Georgescu Publicat: 24 iunie 2024, 8:55 / Actualizat: 25 iunie 2024, 14:30

Reclamă
Vulpea și câinii! Adrian Georgescu analizează Marele Premiu al Spaniei

După calificări, Max Verstappen ofta: „Gata, avansul nostru în fața celorlalte echipe s-a dus.

După calificări, Max Verstappen ofta: „Gata, avansul nostru în fața celorlalte echipe s-a dus. - Profimedia Images

După calificări, Max Verstappen ofta: „Gata, avansul nostru în fața celorlalte echipe s-a dus. Mașina McLaren e mai rapidă”. Așa e, diferența de performanțe între monopostul Red Bull și mașinile concurente s-a diminuat serios. Poate ierarhia celor mai rapide mașini chiar s-a inversat, cine știe? Numai că, voit sau nu, Max uita de un factor decisiv: el însuși. În primul rând el a făcut diferența în Marele Premiu al Spaniei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În prima cursă a sezonului, vă reamintesc, Max i-a bătut pe rivali, după cum spun piloții, “cu ceasul de la gară”. A terminat cu 24 de secunde în fața următorului pilot (evident, altul decât coechipierul Perez). Acum, a fost nevoie de mult mai mult efort pentru a se impune.

Unde a pierdut Lando? În primul rând la start, după cum chiar el recunoaște. Nu numai pentru că a luat un start slab. Paradoxal, dacă s-ar fi preocupat mai puțin să-l blocheze pe Max și ar fi încercat mai degrabă să se mențină aproape de el, probabil ar fi câștigat această cursă. Căci apariția surprinzătoare a lui Russell în față l-a încetinit mult pe Lando.

Asta e diferența între un multiplu campion mondial și un pilot foarte bun. Max s-a folosit de tot ce s-a putut, a făcut diferența când a trebuit, apoi pur și simplu nu a mai făcut greșeli. A controlat cursa tot timpul, exact cum a făcut-o și în Canada. Imediat ce l-a depășit pe George Russell în turul al treilea, în numai două treimi de tur, Max ieșise deja din intervalul de o secundă necesar folosirii DRS-ului. Pur și simplu zbura. După cum spuneau comentatorii Sky, pilotul Red Bull a plecat în cursă cu un tren de pneuri deja puțin uzate, deci acestea au intrat și mult mai repede în temperatură.

Prin contrast, Lando Norris s-a chinuit să treacă de George Russell. Comunicarea radio dintre boxele McLaren și Lando e sugestivă. “E posibil să-l prindem pe Russell în turul acesta” i-au zis la un moment dat cei de la boxe. „Eu cred că trebuie să-l prindem pe Max“ a replicat Lando.

Reclamă
Reclamă 4

Dar pe cine să prinzi? Max era deja departe. Pentru a recupera, cei de la McLaren au încercat să stea mai mult pe circuit până să schimbe întâia oară pneurile soft cu cele medii. Numai că această strategie, bună dacă lucrurile ar fi decurs conform planului inițial, a făcut ca Lando Norris să fie nevoit să depășească mulți piloți. Iar asta înseamnă timp pierdut.

Până în turul al 35-lea, când Lando a reușit să treacă de Russell, după o luptă superbă, s-a scurs mai bine de jumătate de cursă. În tot acest răstimp, Norris a tot pierdut mici crâmpeie de secundă.

Mecanicii de la boxe au făcut și ei diferența. Verstappen a pierdut la schimbarea pneurilor 1,9 + 2,8 = 4,7 secunde. Lando Norris a pierdut 2,4 + 3,6 = 6 secunde. Iată încă aproape o secundă și jumătate pusă ca “buffer zone” de Verstappen între el și urmăritor.

Reclamă

În turul al 45-lea, Verstappen a intrat la boxe și atunci boxele i-au transmis lui Lando: “Acum e șansa noastră”. Dar șansa zburase demult. Când a intrat el însuși la boxe pentru al doilea schimb, Lando reușise să pună doar 17 secunde între el și Verstappen. Insuficient. Avea nevoie de cam 25.

Când a ieșit din nou pe traseu, era cu 6,8 secunde în urma lui Verstappen. Faptul că s-a apropiat de olandez în ultimele zece tururi nu a însemnat mare lucru. Verstappen nu a fost niciodată în pericol și și-a permis să nu forțeze.

Cât de bun e Max? Uitați-vă la ce face, aproximativ cu același monopost, Sergio Perez. E adevărat, Max beneficiază, la unele curse, de unele upgrade-uri pe care colegul nu le are, dar diferența între performanțe e enormă. Perez se bate pentru puncte cu mașinile Alpine, în timp ce Max câștigă curse. Este ca în jocul “vulpea și câinii”, care se poartă pe tabla de șah. Vulpea e singură și trebuie să-i deruteze pe cei patru câini care încearcă să o încolțească. Câinii au o strategie câștigătoare, trebuie doar să aibă răbdare și să nu greșească.

Numai că, în Formula 1, “vulpea” are o inteligență aparte și nu greșește. Cursa din Barcelona, cu toată gama de viraje, de la lente la rapide, cu asfaltul ei care uzează rapid cauciucurile, a fost doar un preview despre cât de spectaculoasă urmează să fie partea a doua a sezonului.

Se califică naţionala României în "sferturi" la EURO 2024?

Loading ... Loading ...
Live Antena Sport
Citește și:
11:50

VIDEOIsack Hadjar, cel mai rapid pilot în antrenametul din Formula 2 din Austria! Calificările sunt LIVE în AntenaPLAY (15:55)

11:49

NEWS ALERTRapid a transferat un atacant de naţională! Lovitura dată de Dan Şucu pe piaţa transferurilor

11:14

Charles Leclerc a dat cărţile pe faţă, după incidentul de la Barcelona! Ce a spus despre relaţia cu Carlos Sainz

11:10

Adrian Georgescu, despre circuitul unde are loc Marele Premiu al Austriei: Spielberg, scena vitezei din munți

10:47

George Puşcaş, aproape de un transfer după ce a jucat 48 de minute la EURO 2024: „Negocierile sunt în desfăşurare!”

10:45

VIDEOCharlie Wurz, cel mai rapid pilot în antrenamentele din Formula 3 din Austria! Calificările sunt LIVE în AntenaPLAY (15:00)

1 VIDEOLando Norris va pleca din pole position position în Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei. Verstappen pe 2, Hamilton pe 3 2 FotoIvana Knoll a încins atmosfera la Croaţia – Italia! Apariţie „fierbinte”, cu care a atras toate privirile 3 Foto„Echipa din spatele echipei!” Iubitele și soțiile „tricolorilor”, fotografie de colecție de la EURO 2024 4 Belgia – România 2-0. „Tricolorii” au rămas pe primul loc în „grupa morţii” de la EURO 2024. Tielemans şi De Bruyne au marcat 5 VIDEOMax Verstappen a câştigat Marele Premiu al Spaniei, în direct pe Antena 1 şi live stream în AntenaPLAY! Spectacol la Barcelona 6 Slovacia – Ucraina 1-2. Ucrainenii au reuşit prima victorie de la EURO 2024, după ce au fost conduşi! Shaparenko, gol şi assist
Citește și