Gianni Infantino s-a dezlănțuit înaintea Cupei Mondiale. Președintele FIFA a făcut un anunț răsunător cu o zi înainte de startul turneului final din Qatar. Infantino a răspuns tuturor criticilor primite în ultima perioadă, din cauza condiţiilor de muncă ale muncitorilor de pe şantierele stadioanelor construite pentru Campionatul Mondial.
Infantino a afirmat sâmbătă că se simte „arab”, „gay”, „muncitor migrant”, criticând cu fermitate „lecţiile de morală” ale denigratorilor Qatarului care denotă, în opinia sa, „ipocrizie”, relatează AFP, citată de agerpres.ro.
CM 2022 | Gianni Infantino s-a dezlănțuit înaintea Cupei Mondiale din Qatar
Într-o conferinţă de presă începută cu un monolog, conducătorul FIFA a scos în evidenţă originile sale italiene, asigurând că se simte aproape de migranţii veniţi să lucreze la Doha în condiţii criticate de organizaţiile de apărare a drepturilor Omului.
„Astăzi, eu sunt qatarian, astăzi mă simt arab, astăzi mă simt african, astăzi mă simt gay, astăzi mă simt invalid, astăzi mă simt muncitor migrant.
Acest lucru mă face să mă întorc la propria mea poveste, pentru că sunt fiul unor muncitori migranţi. Ştiu ce înseamnă să fii discriminat, hărţuit, în calitate de străin. Copil fiind, am fost discriminat în Elveţia pentru că eram roşcat şi aveam pistrui, eram italian, vorbeam prost germană”, a spus Gianni Infantino, la conferința de presă de dinaintea Cupei Mondiale din Qatar, care se va desfășura în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2022.
În faţa numeroaselor critici cu care FIFA s-a confruntat din cauza condiţiilor de muncă ale muncitorilor din Qatar, Gianni Infantino a afirmat că Federaţia internaţională a fost tot timpul preocupată de soarta acestora.
„Printre marile companii care câştigă miliarde în Qatar, câte dintre acestea au rezolvat problema muncitorilor migranţi? Niciuna, pentru că o schimbare de legislaţie ar însemna mai puţin profit. Dar noi, noi am făcut-o”, a mai spus Infantino.
FIFA President Gianni Infantino at news conference in Doha: “Today I feel Qatari. Today I feel Arab. Today I feel African. Today I feel gay. Today I feel disabled. Today I feel a migrant worker” pic.twitter.com/GozWBXd1Fd
— Dan Roan (@danroan) November 19, 2022
Gianni Infantino: „Aceste lecţii de morală sunt doar ipocrizie”
De la desemnarea pentru organizarea Campionatului Mondial, la finalul anului 2010, Qatarul a fost ţinta constantă a numeroase critici privind acuzaţii de corupţie, condiţiile de muncă inumane pentru migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului.
Dar aceste acuzaţii au fost respinse categoric de autorităţi, care au subliniat că au reformat legile privitoare la muncă, precum şi de organizatorii Cupei Mondiale, care au asigurat că membrii comunităţii LGBTQ+ vor fi găzduiţi fără discriminare, în ciuda legilor care incriminează relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex în această ţară.
„Aceste lecţii de morală, părtinitoare, sunt doar ipocrizie”, a mai spus Gianni Infantino, aflat la cârma FIFA din 2016 şi singurul candidat la succesiunea sa în 2023.
„Pentru tot ceea ce noi, europenii, am făcut timp de 3.000 de ani, noi trebuie să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a începe să dăm lecţii de morală altora”, a mai adăugat Infantino.
În privinţa drepturilor LGBTQ+, Infantino a precizat că autorităţile din Qatar l-au asigurat că „toată lumea este binevenită” pe durata Cupei Mondiale.
Număr uriaș de victime pe șantierele din Qatar, pentru organizarea Campionatului Mondial
The Guardian a anunțat în februarie 2021 că 6.500 de muncitori imigranți au murit pe șantierele din Qatar. Au fost menționate condițiile de lucru inumane – temperaturi care se apropie de 50 de grade și fără pauze de la muncă.
Cupa Mondială din 2022, atribuită Qatarului, este prima organizată într-o ţară din Orientul Mijlociu, iar turneul final se va desfăşura într-o perioadă inedită, noiembrie-decembrie, pentru a se evita temperaturile extrem de ridicate din timpul verii.
Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive.
Hector Bellerin nu a fost convocat la naționala Spaniei pentru competiția din Qatar. Fundașul e însă împăcat cu gândul că a rămas acasă. Din contră, fotbalistul de 27 de ani e mâhnit pe maniera în care a fost organizată această Cupă Mondială.
„Am sentimente împărțite. Este un lucru care mă întristează să ratez șansa să reprezint Spania la Campionatul Mondial. Pe de altă parte, sunt fericit. Nu știu dacă puteam să duc povara celor 6.500 de morți, oameni care au contribuit la pregătirea Cupei Mondiale.
Au murit oameni din Pakistan și Bangladesh, majoritatea fiind bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, care voiau să aibă o viață demnă, pentru ei și pentru familiile lor.
Până la urmă, fotbalul ajunge să fie reflexia societății în care trăim. O societate a lăcomiei, a egoismului și a altor lucruri care generează neînțeleri. Singura șansă a noastră este să căutăm umanitate, empatia”, a spus Hector Bellerin, conform sport.es.
- CM 2022 | Gianni Infantino s-a dezlănțuit înaintea Cupei Mondiale
- Anunțul președintelui FIFA
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Gigi Becali l-a făcut praf de Dennis Man: „Cine e Parma? Ce să faci cu Man?”
- Mesajul lui Lionel Messi, la exact un an după ce a devenit campion mondial cu Argentina: „Cea mai frumoasă nebunie a carierei!”
- Louis Van Gaal, acuzaţii dure despre titlul mondial câştigat de Lionel Messi şi Argentina: „Totul a fost premeditat”