Poliţiştii i-au adresat o întrebare halucinantă unei jurnaliste care a fost jefuită în timp ce transmitea în direct de la Campionatul Mondial din Qatar. Dominique Metzger (45 de ani), reporter al argentinienilor de la Todo Noticias, a rămas fără portofel la Doha. A trăit un şoc atât în momentul în care a aflat, cât şi după ce a anunţat autorităţile.
Pe reţelele sociale, Dominique a dezvăluit prin ce a trecut în momentul în care s-a dus să depună plângere. Poliţiştii i-au spus că îi vor găsi cu siguranţă pe hoţi, dar i-au cerut jurnalistei să se hotărască ce pedeapsă îşi doreşte să primească aceştia.
Poliţiştii i-au adresat o întrebare halucinantă unei jurnaliste care a fost jefuită în Qatar
„Ei bine, experienţa mea din Qatar: mi-a fost furat portofelul în timp ce aveam o emisiune în direct. Sunt la o secţie de poliţie acum, am fost trimisă aici pentru a raporta jaful. Mi s-a garantat că hoţul va fi identificat pe camerele de supraveghere și că mi se va găsi portofelul în care aveam actele, banii, cardurile mele, ceea ce mă îngrijora pe mine cel mai mult.
Nu mi-am dat seama când am fost jefuită. La un moment dat, dansam cu nişte oameni și cred că acolo s-a petrecut totul. Ceea ce se întâmplă este că localnicii ne văd într-un mod diferit și vor să se distreze cu noi. Am vrut să îmi scot portofelul și să cumpăr o apă. Atunci am realizat că îmi lipsește„, a spus Dominique Metzger, citată de marca.com.
Surpriza cea mai mare a trăit-o în momentul în care poliţiştii i-au cerut să stabilească ce se va întâmpla cu făptaşii.
„La un moment dat, m-au întrebat: ‘Cum vrei să fie pedepsit? Pentru că vom găsi hoţul, există camere de supraveghere de înaltă calitate’. Am crezut că am înţeles greşit traducerea, dar nu a fost aşa. Au insistat să mă întrebe ce sentinţă vreau pentru hoţ, dacă să fie condamnat la cinci ani de închisoare, dacă vreau să fie deportat… au insistat cu întrebările, să decid eu. Dar nu, am spus că îmi vreau doar lucrurile mele. Nu am putut să mă pun în locul Justiţiei. Mi s-a făcut pielea de găină„, a mărturisit argentinianca.
Naţionala Argentinei este repartizată în grupa C şi va lua startul marţi, împotriva Arabiei Saudite. Lionel Messi şi coechipierii săi mai au de jucat în această fază a competiţiei cu Mexic şi Polonia.
Regulile pe care trebuie să le respecte vizitatorii în Qatar
Qatarul este o ţară din ce în ce mai deschisă turismului, dar rămâne legată de valorile tradiţionale. Este o ţară musulmană, cu legi şi obiceiuri foarte diferite de cele occidentale, şi sancţiunile pentru fapte considerate normale în alte state pot fi dure.
Iată recomandările de care trebuie să ţină cont vizitatorii care participă la Cupa Mondială din Qatar:
Droguri
Este toleranţă zero pentru droguri în Qatar. Pedepsele pentru consumul, traficul, contrabanda şi posesia de droguri pot include privarea de libertate pe o perioadă lungă, amenzi mari şi expulzarea.
Alcool
În prezent, alcoolul este disponibil doar vizitatorilor la restaurantele şi barurile hotelurilor, sub licenţă, cu disponibilitate suplimentară prevăzută pentru anumite fan zone-uri în timpul turneului. În perimetrul stadioanelor, deţinătorii de bilete nu vor putea cumpăra şi consuma bere cu alcool, autorităţile hotărând ca la stadioane să se vândă doar bere fără alcool. Nu va fi posibillă cumpărarea de alcool de la magazine. Vârsta legală pentru consumul de alcool în Qatar este de 21 de ani. Este o infracţiune să bei alcool sau să fii beat într-un loc public. Importul de alcool este ilegal. Nu se poate cumpăra alcool pe aeroporturi la deplasarea către Qatar.
LGBT
Homosexualitatea este ilegală în Qatar. Viaţa privată în Qatar este respectată în mare, dar orice gest de intimitate între oameni în public poate fi considerat jignitor, indiferent de sex, orientare sexuală sau intenţie. Autorităţile au declarat că „toată lumea este binevenită” la Cupa Mondială, adăugând că nu vor exista restricţii pentru cuplurile necăsătorite (inclusiv persoanele LGBT) care sunt cazate în aceeaşi cameră.
Comportament
Înjurăturile şi gesturile grosolane sunt considerate acte obscene, iar contravenienţii pot fi încarceraţi şi/sau expulzaţi. Vizitatorii trebuie de asemenea să fie foarte atenţi cum discută cu poliţia sau cu alţi funcţionari.
Fotografierea/filmarea
Este permisă fotografierea şi filmarea. Însă vizitatorii trebuie să ţină cont de sensibilităţile culturale atunci când filmează sau fotografiază persoane sau obiective religioase, militare sau în construcţie. Anumiţi vizitatori care au încercat să facă filmuleţe sau fotografii în zone sensibile au fost reţinuţi în trecut. Dacă au îndoieli cu privire la anumite locuri, cei care doresc să filmeze sau să fotografieze ar trebui să ceară voie. Există legi stricte cu privire la confidenţialitate în Qatar. Postarea de materiale (inclusiv videoclipuri şi fotografii) online care par să insulte, să defăimeze sau care să fie insensibile din punct de vedere cultural poate fi considerată o infracţiune pedepsită de lege. Oameni au fost reţinuţi, urmăriţi penal şi/sau condamnaţi pentru postarea unor astfel de materiale.
Importul de produse
Importul de droguri, alcool, pornografie, produse din carne de porc şi cărţi şi materiale religioase în Qatar este ilegal. Toate bagajele sunt scanate la sosire pe Aeroportul Internaţional Hamad. DVD-urile şi videoclipurile pot fi controlate, cenzurate şi confiscate. Legislaţia din Qatar interzice, de asemenea, importul, vânzarea şi cumpărarea de ţigări electronice, lichide şi alte produse. Legea se aplică indiferent de cantitate şi de utilizare. Ofiţerii vamali pot confisca astfel de obiecte găsite la intrarea în ţară prin orice mijloace, inclusiv din bagajele pasagerilor sau cele trimise prin poştă.
Fanii de la CM 2022, sfătuiţi să se îmbrace decent
Codul vestimentar
Vizitatorii trebuie să se îmbrace modest şi să poarte haine lungi în public, inclusiv la volan. Femeile trebuie să îşi acopere umerii şi să evite să poarte fuste scurte. Bărbaţii şi femeile sunt sfătuiţi să nu poarte pantaloni scurţi sau bluze fără mâneci atunci când intră în clădiri guvernamentale, în unităţi sanitare sau în centre comerciale. Dacă vreun vizitator nu se îmbracă decent, i se poate interzice accesul în aceste locuri.
Relaţiile în afara căsătoriei
Orice gest de intimitate în public între bărbaţi şi femei (inclusiv între adolescenţi) poate duce la arestare.
Vapingul
Vapingul este interzis în Qatar din 2014 şi amenzile pentru încălcarea legii pot fi de până la 10.000 de riali (aproximativ 2.694 de euro). Pedeapsa poate consta chiar şi în închisoare.
Chemarea la rugăciune
Vizitatorii în Qatar trebuie să fie conştienţi de regulile legate de chemarea la rugăciune. Este vorba de o ţară musulmană, astfel că această chemare va fi auzită de cinci ori pe zi, în fiecare zi. Nu trebuie să se asculte muzică tare în timpul chemării la rugăciune.
- O jurnalistă, jefuită în timp ce transmitea în direct
- Poliţiştii au şocat-o pe Dominique Metzger
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Gigi Becali l-a făcut praf de Dennis Man: „Cine e Parma? Ce să faci cu Man?”
- Mesajul lui Lionel Messi, la exact un an după ce a devenit campion mondial cu Argentina: „Cea mai frumoasă nebunie a carierei!”
- Louis Van Gaal, acuzaţii dure despre titlul mondial câştigat de Lionel Messi şi Argentina: „Totul a fost premeditat”