În ediţia de miercuri a emisiunii AS.ro LIVE, Cătălin Oprişan a venit cu o ediţie eveniment la 100 de ani de la primul meci al naționalei. În urma cu un secol, România învingea Iugoslavia la Belgrad, scor 2-1.
Cătălin Oprişan, ediţie eveniment la 100 de ani de la primul meci al naționalei, la AS.ro LIVE
Am învins Iugoslavia, la Belgrad, în șorturi cu buzunare la spate, pentru batiste… Cu Regele Ferdinand I și cu Regina Maria în tribune, cu trei luni înainte de a fi încoronați la Alba Iulia drept Întregitori
După Unirea de la 1918 și apariția României Dodoloațe, Regina Maria a încercat să realizeze, în zonă, uniuni matrimoniale, dându-și seama că noua țară nu putea rezista fără prieteni puternici. Așa că Principesa Maria, alintată ”Mignon”, avea să devină soția lui Alexandru I al Iugoslaviei, cunoscut și ca ”Unificatorul”.
La nunta celebrată la Belgrad a avut loc și prima partidă din istorie a naționalei noastre, pe 8 iunie 1922, contra selecționatei Iugoslaviei. Ne-am impus cu 2-1, întâiul nostru gol-ever fiind opera lui Feri Ronnay, cel victorios fiind reușit de Aurică Guga.
Iugoslavia – România 1-2 (1-1)
Amical, 8 iunie 1922, Belgrad, stadion ”SK Jugoslavija”, spectatori 5.000.
Au marcat: Sifer (35p) / Ronay (41p), Guga (61).
Arbitru: Heinrich Retschuri (Austria).
IUGOSLAVIA: Fridrih – Kujundzic, Sifer – Sterk, Dubravcic, Rupec – Babic, Zinaja II, Perska, Vinek, Sojat. Antrenor (”Căpitan”): Veljko Ugrinic.
ROMÂNIA: Ad. Ritter – Szilagyi I, Hirsch – Jakobi, Hönigsberg, Zimmermann – Guga (c), Frech I, Schiller, Ronay, Auer I. Antrenor (”Căpitan naţional”): Teofil Morariu.
Cernăuțiul a fost prima gazdă a naționalei de fotbal pe teritoriul României
După prima partidă a selecționatei din istorie, 8 iunie 1922, Cernăuțiul a fost întâia gazdă a naționalei pe teritoriul României Mari, de atunci.
Fotbalul bucovinean era extrem de avansat pentru acea perioadă, cu echipe de calibru, precum Maccabi, ce-și inaugura propriul stadion, ”Makkabiplatz”, pe 9 iulie 1922. Aici era locul în care trupa antrenată de Teofil Morariu întâlnea selecționata similară a Poloniei, pe 3 septembrie 1922. Se termina la egalitate, 1-1, cu goluri marcate de Duzniak, pentru oapseți, și de Kozovits, pentru noi.
Pentru a vedea ”live” trupa României, Bucureștiul aștepta un an după debut. Pe 10 iunie 1923, Iugoslavia ne întorcea vizita, pe stadionul Federației Societăților Sportive din România, FSSR, aflat la ”Șosea”. Se termina 2-1 pentru sârbi.