Potrivit unui studiu al jurnaliştilor de la The Guardian, peste 6.500 de imigranţi din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka au murit, în ultimii 10 ani.
Iritat de cele aflate, Toni Kroos a avut un discurs manifest, în care pune tunurile pe oficialităţile din Qatar. Vedeta lui Real Madrid a amintit de condiţiile condiţiile dificile în care lucrează angajaţii şi a declarat că este inacceptabil.
"Oamenii lucrează la 50 de grade Celsius în Qatar, iar unii au murit pentru că sunt puși la muncă fără pauză, nu au destulă apă şi nu primesc suficientă hrană. Toate acestea sunt inacceptabile. Fotbalul trezește întotdeauna o atenție extremă. Fie înainte sau în timpul turneului", a declarat Kroos, în Marca.
Chiar dacă nu a propus un boicot al Campionatului Mondial, mijlocaşul lui Real Madrid a precizat şi că, în Qatar, homosexualitatea este pedepsită penal şi că se practică "o anumită violenţă" împotriva muncitorilor.
Mii de victime la construcţia stadioanelor din Qatar
Oficialităţile din Qatar s-au angajat, în urmă cu un deceniu, la investiţii fără precedent. Pe lângă cele şapte arene noi care au fost construite, au mai fost finalizate alte zeci de proiecte majore, printre care un aeroport, drumuri şi hoteluri.
"O proporție semnificativă dintre migranții care au murit din 2011 şi până acum se aflau în țară doar pentru că Qatarul a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială”, a declarat Nick McGeehan, directorul unei firme de avocatură specializată în drepturile angajaţilor din Golf.
Autorităţile au recunoscut, oficial, numai 37 de decese care au avut loc în timpul construcţiei stadioanelor pentru Cupa Mondială de anul viitor.