Închide meniul

Ne vom plictisi din nou la Monaco? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 22 mai 2025, 9:30 / Actualizat: 26 mai 2025, 12:28

Comentarii
Ne vom plictisi din nou la Monaco? Analiza lui Adrian Georgescu

Marele Premiu de la Monaco din 2024 / Profimedia

Ne vom plictisi din nou la Monaco? Anul trecut, în primul tur, după un acroșaj, Marele Premiu al Principatului Monaco a intrat în regim de steag roșu. Toți piloții rămași în competiție au intrat la atunci la standuri și au făcut schimbul obligatoriu. Cei care au pornit cu medii au trecut la hard, iar cei care au pornit cu hard au trecut la medium. După restart, doar șase piloți au mai intrat la boxe în regim normal de cursă. Dintre aceștia, numai Zhou a încercat guma soft, care nu i-a oferit însă niciun beneficiu. A fost un Mare Premiu extrem de plictisitor, în care primii zece piloți au trecut linia de start în ordinea pe care au avut-o pe grila de start.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

”La un moment dat, aveam viteze mai mici decât cei din Formula 2”, a spus Oscar Piastri. Australianul a ocupat poziția a doua la final, ca și pe grilă, deși a încercat de câteva ori, inutil, să treacă de învingătorul Leclerc.

De ce s-a schimbat regulamentul

”Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple” a spus după cursă Stefano Domenicali, CEO al Formula 1 Group. De aceea, începând cu acest an, a fost făcută o modificare importantă a regulamentului: introducerea la Monaco a două opriri la boxe obligatorii.

Conform Regulamentului sportiv modificat, fiecare pilot trebuie să utilizeze cel puțin trei tipuri diferite de pneuri (fie de uscat, fie de ud) pe parcursul cursei. Dacă pilotul nu folosește pneuri intermediare sau de ploaie, trebuie să folosească cel puțin două compoziții diferite de pneuri de uscat, dintre care una trebuie să fie din alocarea obligatorie de compoziții uscate (hard sau medium). Gama de uscat din acest an este, ca la Imola 2025, C4 – hard, C5 – medium, C6 – soft.

O soluție cumva ilogică

Sună complicat? Simplific: vor fi două opriri obligatorii la boxe la Monaco. Este, totuși, ceva aberant. După cum scria Keith Collantine, pe traseul unde avem o degradare a cauciucurilor mai redusă decât oriunde altundeva, unde distanța totală e mai mică decât oriunde altundeva, echipele trebuie să folosească, în mod obligatoriu, mai multe specificații de anvelope decât oriunde altundeva. Părerea mea am scris-o: cursa din Monaco este procesiunea funerară prin care, an de an, ducem Formula 1 la groapă. Acest Mare Premiu nu poate fi rejuvenat, dinamizat, salvat. Ori îl păstrăm așa cum e, și asumăm plictiseala de rigoare, ori renunțăm la el. Dar de renunțat e deja prea târziu, de vreme ce va rămâne în calendar până cel puțin în 2031.

Reclamă
Reclamă

S-au mai încercat soluții de acest tip. În 2018, Pirelli a introdus în gamă un pneu ”hypersoft”, marcat cu roz. Țelul urmărit a fost același: să preseze echipele să facă două opriri. Numai că și cu acel pneu puteau fi parcurse integral cele 77 de tururi. Rezultatul a fost același: și echipate cu guma ”hypersoft”, mașinile s-au învârtit în horă pe străzile strâmte din Principat.

(Încă) necunoscuta C6

Această specificație, C6, a fost creată special pentru cursa din Principat și pentru acele viraje stradale, abordate cu viteză redusă. Folosirea C6 la Imola a fost un risc și a constituit în mare parte un test. Numai că, pe un circuit precum Imola, cu viraje rapide și fluide, tensiunile termice se acumulează rapid, astfel încât a ieșit din fereastra de performanță optimă chiar și pe parcursul unui singur tur.

Ca urmare, în calificările de la Imola am avut deja de-a face cu o aberație. Deși cel mai soft pneu din gamă, C6 nu era și cel mai potrivit pentru tururile rapide. Pneul mediu la Imola, C5, a oferit performanțe mai bune în calificări decât C6.

Reclamă

Aceste măsuri sunt un test

Ne vom plictisi din nou la Monaco? E singura etapă unde s-a dictat această obligativitate de a face două opriri. Pentru celelalte curse, unde toată lumea va găsi posibilitatea de a face un singur popas, FIA și Pirelli vor să încurajeze echipele să treacă de la un schimb medium/hard la unul soft/medium, deplasând spre soft gama de trei specificații dedicată evenimentelor. Componenta C6 va face parte din ofertă la Mari Premii precum cele din Canada, Baku, Singapore, Las Vegas și poate chiar Mexic.

După mine, FIA confundă imprevizibilul cu spectacolul și haosul cu dinamismul. Duminică, grație obligativității de a se intra de două ori la boxe, doar ni se va părea că va fi mai mult spectacol pe pistă. Aceasta pentru că, într-adevăr, se lărgește fereastra de opțiuni strategice. Ideea e însă să creezi posibilitatea mai multor depășiri pe pistă, nu la boxe, lucru aproape imposibil de realizat la Monaco.

Sunt șanse de ploaie

Dacă trageți speranță că ar putea ploua în weekend, da, există o posibilitate. Numai că, în ultimii ani, cursele pe ploaie sunt oprite destul de rapid. (Am explicat aici de ce.) Șansele de ploaie sunt mai mari sâmbăta, cam de 60%, dar vor coborî la aproximativ 20% duminică.

Parcă ar fi însă mai interesantă o ploicică sâmbătă, când, practic, se ”joacă” 90% din Marele Premiu al Principatului Monaco.

Această specificație supersoft C6 și introducerea obligativității pentru două opriri la standuri reprezintă un test. Dacă se va dinamiza cursa din Monaco în sensul dorit de FIA, este posibil ca respectiva obligativitate să se extindă la tot calendarul.

 

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Ce va face FCSB la primul meci european al sezonului, cu Inter Club d'Escaldes?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
20:46
VideoJucătorii naţionalei U19 au mereu în geantă, la antrenamente, fructe şi legume
20:45
VideoJurnal Antena Sport | Doi ingineri români, dezvăluiri de senzaţie din laboratoarele Mercedes
20:42
VideoJurnal Antena Sport | Inter d’Escaldes vrea să dea lovitura în Ghencea, cu FCSB
20:38
VideoJurnal Antena Sport | Risto Radunovic şi Dennis Politic visează la Champions League
20:34
VideoJurnal Antena Sport | Dennis Politic a rămas impresionat de Supercupa Europei câştigată de Steaua
20:17
Tadej Pogacar a câştigat etapa a patra a Turului Franţei şi obţinut a 100-a victorie din carieră
1 Dinamo, la un pas de cel mai scump transfer al verii. Cât plătesc “câinii” pentru jucătorul de 19 ani dorit de Kopic 2 Gigi Becali a tăiat bugetul academiei FCSB: “La revedere! N-am nevoie de 50 de lei de la părinţi” 3 Surpriză uriaşă: cu ce echipă negociază agenţii lui Ianis Hagi. Unde ar putea juca internaţionalul român 4 Suma uriaşă pe care a plătit-o Universitatea Craiova pentru Al-Hamlawi! Ce salariu va avea palestinianul 5 UPDATEDouă transferuri într-o zi la Dinamo. “Câinii” au mai adus un atacant legitimat la campioana Danemarcei 6 Gigi Becali, intervenţie în forţă! Jucătorul din Liga 1 la care a renunţat pe loc: “Du-te, bă, de aici, bă”
Citește și