Gimnastica ritmică a apărut, ca sport, în anii '60, în URSS. Câteva antrenoare de la noi, pioniere în domeniu, au început să pregătească micuțe gimnaste, așa că obiectele – panglica, măciucile sau cercul – au devenit populare. Sovieticii s-au zbătut mult ca ”ritmica” să devină disciplină olimpică dar, ca o ironie, abia în 1981 s-a aprobat acest lucru, adică după ce Jocurile Olimpice de la Moscova se încheiaseră. Așa că… debutul a avut loc pe pământ american, la Los Angeles, unde delegația… CCCP n-a participat.
Acolo, în L.A., unde am avut cea mai mare participare, ca număr de atleți, din toate timpurile, Doina Stăiculescu, considerată, de toată lumea, ”pioniera” noastră în gimnastică ritmică, termină pe locul secund, după canadianca Lori Fung.
Urmează un ciclu olimpic în care ne pregătim pentru Jocurile de la Seul, din 1988. Unde ne calificăm, cu două gimnaste, Florentina Butnaru și Adriana Stoienescu. Numai că preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică de atunci (n.r. – ”Ritmica” nu era federație de sine stătătoare, acest lucru petrecându-se abia în 2003), Nicolae Vieru (decedat în 2016) o cheamă pe tovarășa antrenoare și îi cere acesteia să semneze un act prin care se angaja să aducă minimum o medalie. Aceasta refuză. Dezvăluirile au fost făcute de Irina Deleanu, președintele Feredației Române de Gimnastică, la AS.ro/live. Deși pare greu de crezut, România a refuzat participarea la J.O. de la Seul, pe această secțiune, deși aveam două sportive calificate!!!
Corect, exista o concurență destul de mare, cu școala sovietică, dar și cu cea bulgărească, dar noi nici măcar nu am încercat!!!
Finalmente, podiumul a arătat astfel: locul 1, Marina Lobatci, URSS, locul secund, Adriana Dunavska, Bulgaria și medalia de bronz, Alexandra Timoșenko, URSS. Irina Deleanu avea să participe la următoarele Jocuri Olimpice, cele de la Barcelona, din 1992, dar obținea doar locul al 6-lea, retrăgându-se, apoi, un an mai târziu.
Video cu declaraţia Irinei Deleanu