Închide meniul

(P) Cinci lucruri inedite din istoria Cupei Mondiale la fotbal

Antena Sport Publicat: 17 mai 2021, 11:05 / Actualizat: 24 mai 2021, 11:43

Reclamă
(P) Cinci lucruri inedite din istoria Cupei Mondiale la fotbal

Profimedia

8 țări au câștigat cele 21 de ediții – Prima ediție a Cupei Mondiale a avut loc în 1930 și singurii ani în care competiția nu s-a organizat au fost 1942 și 1946, din cauza celui De-al Doilea Război Mondial. Iar cele 21 de ediții organizate până în prezent au fost câștigate doar de 8 echipe. Brazilia a câștigat de 5 ori și este singura echipă care a participat la fiecare ediție a Cupei Mondiale. Germania și Italia au câte patru titluri, Argentina, Franța și Uruguay câte două, iar Anglia și Spania câte unul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cinci lucruri inedite din istoria Cupei Mondiale la fotbal

La un meci de la Cupa Mondială au asistat peste 170 de mii de spectatori – Interesul pentru partidele de la Cupa Mondială este unul ridicat, iar aproape întotdeauna stadioanele au fost pline. Dar un adevărat record s-a înregistrat la ediția din 1950, găzduită de Brazilia. La meciul decisiv din grupă dintre Brazilia și Uruguay, disputat pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, au asistat 173.850 de spectatori.

Aceștia au plecat însă triști acasă, în condițiile în care Uruguay s-a impus cu 2-1. Din 1990 încoace, la niciun meci de la Cupa Mondială nu au asistat mai mult de 100 de mii de spectatori. La ediția din 2018, recordul a fost atins la finala dintre Franța și Croația, la care au luat parte 78.011 oameni.

Primul joc despre Cupa Mondială a fost creat în 1986 – Pasiunea oamenilor pentru această competiție a stârnit și interesul dezvoltatorilor de jocuri. Iar începând cu 1986, FIFA a început să acorde unor companii dreptul de a crea jocuri despre Cupa Mondială. Primul joc a apărut în 1986 și se numea World Cup Carnival, fiind dezvoltat de compania U.S. Gold. EA Sports, compania care deține drepturile în acest moment, le-a preluat în 1997 și a lansat 6 jocuri până acum. De asemenea, pasiunea pentru această competiție care naște legende la fiecare ediție a fost transpusă și pe rolele unui slot foarte popular.

Reclamă
Reclamă

Acesta se numește Football Carnival și a ocupat multă vreme o poziție fruntașă în topul celor mai bune pacanele online. Football Carnival a fost lansat de compania Playtech și a fost dedicat ediției din 2014, organizate din Brazilia, astfel că printre simbolurile jocului se află fotbaliști, steagul Braziliei, un teren de fotbal și faimoasa statuie din această țară.

Imnurile Cupei Mondiale au fost introduse în 1962 – Pe lângă meciuri, foarte așteptate sunt și imnurile Cupei Mondiale. Artiști cunoscuți au lansat melodii special create pentru turneele finale. Iar această tradiție a început în 1962, când turneul a fost organizat de Chile. Formația Los Ramblers a lansat primul imn al Cupei Mondiale, ce se numea El Rock del Mundial și era în limba spaniolă.

Reclamă

Ediția din SUA 1994, la care România a ajuns până în sferturile de finală, a fost prima care a avut două imnuri: Gloryland de la Daryl Hall și Sounds of Blackness și We Are the Champions de la Queen. Ultima ediție, din 2018, a avut ca imn melodia Live It Up de la Nicky Jam, Will Smith și Era Istrefi, dar și o versiune în rusă, Komanda 2018, interpretată de DJ Smash, Egor Kreed și Polina Gagarina.

Prima ediție televizată de la Cupă Mondială datează din 1954 – Cupa Mondială este cel mai urmărit eveniment sportiv din lume. Spre exemplu, finala Cupei Mondiale din 2006 a fost văzută de 715 milioane de oameni, aceasta fiind o audiență record. Prima ediție a fost însă televizată în 1954, fiind transmisă în țări precum Belgia, Cehoslovacia, Germania de Est și de Vest, Franța, Italia, Norvegia și Elveția, Marea Britanie și Canada. În România, prima transmisie a unei Cupe Mondiale a avut loc în 1958.

Reclamă

Cine va fi campioana de iarnă a Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
23:55 10 dec.

Atalanta – Real Madrid 2-3 şi Leverkusen – Inter 1-0, în Champions League! Mbappe a marcat şi a ieşit accidentat. Toate rezultatele şi clasamentul

23:35 10 dec.

Marius Şumudică a provocat un cutremur la fosta echipă: depunctare record de 18 puncte

23:27 10 dec.

Ferrari, furnizor pentru Cadillac în 2026! De ce se vor ocupa italienii

23:13 10 dec.

VideoGigi Becali a anunţat în ce condiţii îl vinde pe Daniel Bîrligea şi îl aduce pe Louis Munteanu la FCSB: „Cum să îmi pară rău?!”

22:51 10 dec.

Kylian Mbappe s-a accidentat după ce a atins o bornă fabuloasă în Champions League! Doar Lionel Messi este peste starul lui Real Madrid

22:49 10 dec.

VideoAdrian Şut, discurs savuros după ce a stat la aceeaşi masă cu Gigi Becali: „E o persoană specială!”

1 FotoCe studii are Kelly Piquet, iubita lui Max Verstappen. Influenceriţa este cu 9 ani mai mare decât cvadruplul campion mondial 2 Zile decisive pentru Marius Şumudică, la Rapid: „Dacă nu bate Buzăul, sunt şanse mari să fie demis” 3 România – Polonia 24-29. Tricolorele au încheiat Campionatul European cu o înfrângere. Eşec dureros pentru handbalistele lui Pera 4 Carlos Sainz, cel mai rapid în testele pentru Williams. Fostul pilot Ferrari l-a întrecut pe Charles Leclerc în sesiunea de la Abu Dhabi 5 Lovitură pentru Şumudică şi Dan Şucu pe piaţa transferurilor! Jucătorul interzis în Giuleşti: „E de domeniul fantasticului!” 6 „Este un tip grozav” Max Verstappen a spus pe cine ar vrea să aibă coechipier din 2025. Ce se întâmplă cu Sergio Perez la Red Bull
Citește și