Închide meniul

(P) Este pokerul un sport acceptat?

Reclamă

Antena Sport Publicat: 28 iulie 2021, 21:33

Acum, pentru a te juca nu mai e nevoie să te deplasezi la cazinouri și nici nu mai trebuie să îți cumperi cărți de joc, jetoane sau o masă de poker. Pasionații acestui sport se pot bucura de tainele jocului de poker din orice colț al lumii și la orice oră, cu ajutorul unui laptop sau telefon și o conexiune la interent. Mai mult, operatorii de profil vin cu oferte și promoții de nerefuzat și cu o varietate de jocuri și turnee. Fără doar și poate, prezența în online i-a oferit pokerului un avantaj foarte mare, comparativ cu alte jocuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pokerul, un simplu joc de noroc sau un sport al minții?

Apetitul pentru poker a crescut tot mai mult, în ultimii zece ani, iar percepția unor specialiști a început încet, încet, să se schimbe. Contrar a ceea ce crede multă lume, pokerul nu se bazează doar pe noroc. Pokerul necesită anumite abilități, determinare, răbdare, focus permanent, intuiție, îndemânare și tactică, psihologie, exercițiu, fapt dovedit de parcursul unor jucători care au ajuns să facă performanță în poker. Pe lângă faptul că îți antrenează mintea, pokerul te ajută, totodată, să te relaxezi și să te deconectezi.

Pentru că pokerul este jucat pentru divertisment, este competitiv și aproape întotdeauna necesită atât pricepere fizică, cât și mentală pentru a juca în mod constant și a câștiga la cele mai înalte niveluri, a ajuns să fie privit tot mai des ca pe un sport, iar jucătorii profesioniști de poker să fie numiți sportivi.

O contribuție semnificativă, în acest sens, a avut-o și evoluția unor jucători de top atât la nivel național, cât și internațional, care au demonstrat că pokerul este un sport al minții, în care norocul joacă un rol nesemnificativ. Aparițiile lor în competiții, cu precădere, au ajutat, la popularizarea și acceptarea pokerului în rândul publicului larg.

Pe de altă parte, în continuare sunt persoane reticente sau unele care nu vor pur și simplu să accepte ideea conform căreia pokerul este un sport. Conotația negativă în poker există, în mare parte, din cauza elementelor de jocuri de noroc găsite în cadrul sportului și a locurilor în care se practică – de regulă se joacă în cazinouri și săli de joc – Pe urmă, se adaugă faptul că în unele țări, pokerul nu este legalizat, e un joc care creează dependență, iar câștigurile nu sunt întotdeauna legale.

Reclamă

Pokerul ar putea fi introdus ca disciplină sportivă la Jocurile Olimpice

Cu toate acestea, în ultimii ani, pokerul a început să facă pași importanți în ceea ce privește statutul său. Jocul de cărți a fost acceptat, pentru prima dată în istoria sa, de International Mind Sports Association la congresul organizației desfășurat în Dubai, în anul 2010. Astfel, pokerul a ajuns să fie considerat un sport al minții, alaturi de șah, go sau bridge.

Șapte ani mai târziu, Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale (GAISF) a recunoscut Federația Internațională de Match Poker și a inclus-o în lista de “observatori”. Asta înseamnă că un anumit format de poker și anume match poker-ul a fost validat ca sport.

Cu toate că match poker-ul este disponibil jucătorilor de toate vârstele din întreaga lume, este diferit de variantele utilizate în sectorul jocurilor, elementul de șansă inerent “extragerii aleatorii de cărți” fiind eliminat complet.

Reclamă 4 / 0/3

Cu acest pas mare făcut, dorința de a introduce pokerul în programul olimpic a început să prindă contur. Lista cu sporturile olimpice se actualizată mereu, fiind făcute modificări frecvente de la o ediție la alta. De exemplu, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura anul acesta, în perioada 23 iulie-8 august, s-a aprobat includerea în competiție a cinci noi sporturi: surfing, skateboarding, alpinism sportiv, karate și baseball / softball.

Potrivit protocolului, pentru ca un sport să fie introdus în programul competiției, acesta trebuie să fie selectat de Comitetul Internațional Olimpic pe baza a șapte criterii: istoria și tradiția sportului, universalitatea și popularitatea sa, sănătatea atleților, costul practicării sportului și dezvoltarea federației care guvernează sportul vizat.

Pe baza acestor criterii, se poate întrezări momentul în care pokerul va deveni un sport recunoscut și respectat la nivel internațional și, de ce nu, jucat pe prestigioasa scenă olimpică. Dar, deocamdată, deși statutul de observator obținut este un pas promițător, pokerul mai are ceva drum de parcurs până acolo.

Citește și:

Va câştiga FCSB titlul în Liga 1 la finalul meciului cu Farul Constanţa?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
26
apr.
0:27
Costel Gâlcă, după înfrângerea cu CFR Cluj: „Trebuie să facem mult mai mult să câştigăm”! Ce a spus despre lupta pentru locul 2
26
apr.
0:10
Tabloul complet al optimilor Campionatului Mondial de snooker. 8 capi de serie sunt out
23:58 FCSB e la un punct de titlu, lupta pentru locul 2 devine teribilă! Cum arată acum clasamentul în play-off 23:55 Daniel Bîrligea, mesaj pentru Edi Iordănescu după ce a marcat în Universitatea Craiova – CFR Cluj 0-1: „O să dau totul!” 23:35 FotoUniversitatea Craiova – CFR Cluj 0-1. Bîrligea a marcat singurul gol al meciului! Oltenii au ratat matematic titlul 23:22 Nicolae Dică a spus totul despre conflictul cu Denis Alibec! Ce a declanşat tensiunile dintre ei doi: „A spus că nu e de acord” 23:05 „S-a operat ieri” Mihai Stoica, ultimele detalii despre situația lui Vlad Chiricheș. Când va reveni pe teren fundașul de la FCSB 22:53 UPDATESorana Cîrstea s-a calificat în turul 3 la WTA Madrid Open! Urmează un duel „stelar” cu Iga Swiatek 22:47 FotoOlimpiu Moruțan s-a fotografiat cu tortul pe patul de spital și a oferit prima reacție, după ce a fost operat de ziua lui! 22:41 Sorana Cîrstea, după ce s-a calificat în turul 3 la Madrid: „Nu ştiam cum joacă”! Ce a spus „Sori” despre noul ei antrenor Vezi toate știrile
Citește și