Închide meniul

(P) Este pokerul un sport acceptat?

Antena Sport Publicat: 28 iulie 2021, 21:33

Reclamă

Acum, pentru a te juca nu mai e nevoie să te deplasezi la cazinouri și nici nu mai trebuie să îți cumperi cărți de joc, jetoane sau o masă de poker. Pasionații acestui sport se pot bucura de tainele jocului de poker din orice colț al lumii și la orice oră, cu ajutorul unui laptop sau telefon și o conexiune la interent. Mai mult, operatorii de profil vin cu oferte și promoții de nerefuzat și cu o varietate de jocuri și turnee. Fără doar și poate, prezența în online i-a oferit pokerului un avantaj foarte mare, comparativ cu alte jocuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pokerul, un simplu joc de noroc sau un sport al minții?

Apetitul pentru poker a crescut tot mai mult, în ultimii zece ani, iar percepția unor specialiști a început încet, încet, să se schimbe. Contrar a ceea ce crede multă lume, pokerul nu se bazează doar pe noroc. Pokerul necesită anumite abilități, determinare, răbdare, focus permanent, intuiție, îndemânare și tactică, psihologie, exercițiu, fapt dovedit de parcursul unor jucători care au ajuns să facă performanță în poker. Pe lângă faptul că îți antrenează mintea, pokerul te ajută, totodată, să te relaxezi și să te deconectezi.

Pentru că pokerul este jucat pentru divertisment, este competitiv și aproape întotdeauna necesită atât pricepere fizică, cât și mentală pentru a juca în mod constant și a câștiga la cele mai înalte niveluri, a ajuns să fie privit tot mai des ca pe un sport, iar jucătorii profesioniști de poker să fie numiți sportivi.

O contribuție semnificativă, în acest sens, a avut-o și evoluția unor jucători de top atât la nivel național, cât și internațional, care au demonstrat că pokerul este un sport al minții, în care norocul joacă un rol nesemnificativ. Aparițiile lor în competiții, cu precădere, au ajutat, la popularizarea și acceptarea pokerului în rândul publicului larg.

Pe de altă parte, în continuare sunt persoane reticente sau unele care nu vor pur și simplu să accepte ideea conform căreia pokerul este un sport. Conotația negativă în poker există, în mare parte, din cauza elementelor de jocuri de noroc găsite în cadrul sportului și a locurilor în care se practică – de regulă se joacă în cazinouri și săli de joc – Pe urmă, se adaugă faptul că în unele țări, pokerul nu este legalizat, e un joc care creează dependență, iar câștigurile nu sunt întotdeauna legale.

Reclamă
Reclamă

Pokerul ar putea fi introdus ca disciplină sportivă la Jocurile Olimpice

Cu toate acestea, în ultimii ani, pokerul a început să facă pași importanți în ceea ce privește statutul său. Jocul de cărți a fost acceptat, pentru prima dată în istoria sa, de International Mind Sports Association la congresul organizației desfășurat în Dubai, în anul 2010. Astfel, pokerul a ajuns să fie considerat un sport al minții, alaturi de șah, go sau bridge.

Șapte ani mai târziu, Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale (GAISF) a recunoscut Federația Internațională de Match Poker și a inclus-o în lista de “observatori”. Asta înseamnă că un anumit format de poker și anume match poker-ul a fost validat ca sport.

Cu toate că match poker-ul este disponibil jucătorilor de toate vârstele din întreaga lume, este diferit de variantele utilizate în sectorul jocurilor, elementul de șansă inerent “extragerii aleatorii de cărți” fiind eliminat complet.

Reclamă

Cu acest pas mare făcut, dorința de a introduce pokerul în programul olimpic a început să prindă contur. Lista cu sporturile olimpice se actualizată mereu, fiind făcute modificări frecvente de la o ediție la alta. De exemplu, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura anul acesta, în perioada 23 iulie-8 august, s-a aprobat includerea în competiție a cinci noi sporturi: surfing, skateboarding, alpinism sportiv, karate și baseball / softball.

Potrivit protocolului, pentru ca un sport să fie introdus în programul competiției, acesta trebuie să fie selectat de Comitetul Internațional Olimpic pe baza a șapte criterii: istoria și tradiția sportului, universalitatea și popularitatea sa, sănătatea atleților, costul practicării sportului și dezvoltarea federației care guvernează sportul vizat.

Pe baza acestor criterii, se poate întrezări momentul în care pokerul va deveni un sport recunoscut și respectat la nivel internațional și, de ce nu, jucat pe prestigioasa scenă olimpică. Dar, deocamdată, deși statutul de observator obținut este un pas promițător, pokerul mai are ceva drum de parcurs până acolo.

Reclamă

Ce se va întâmpla în meciul CFR Cluj - Rapid?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
15:31

„Am pierdut în primele șase curse”. Lando Norris şi-a luat adio de la titlul mondial. Declarații neașteptate: „Sunt punctele noastre slabe”

15:18

Victor Angelescu, anunţ despre transferurile de la Rapid! Câţi jucători îi va aduce lui Marius Şumudică

14:43

Manchester City – Tottenham, LIVE SCORE (19:00)! Duel „de foc” pentru Drăguşin! Ianis Hagi, meci cu Rangers de la 17:00! Parma – Atalanta (21:45)

14:24

Carlo Ancelotti, mesaj direct despre Kylian Mbappe: „Nu-l voi învăţa eu cum să joace! El poate să mă înveţe pe mine!”

14:19

Laurenţiu Reghecampf, primele probleme în Tunisia! Ce l-a enervat la culme în ultimul meci al lui Esperance

13:22

„Suntem prea lenți”. Max Verstappen explică motivele pentru care a obţinut locul 5 în calificările din Marele Premiu din Las Vegas

1 VIDEOGeorge Russell, pole-position în Marele Premiu din Las Vegas! Max Verstappen, pe locul cinci în calificări 2 VIDEOBernadette Szocs a obţinut performanţa carierei la WTT Finals Fukuoka, LIVE în AntenaPLAY! Calificare în semifinale şi medalie de bronz 3 Suma impresionantă câştigată de Bernadette Szocs, după calificarea istorică în semifinalele WTT Finals Fukuoka. Urcare în clasamentul mondial 4 „Îi dau afară pe toţi, să plece”. Gigi Becali şi declaraţia incendiară făcută legată de jucătorii de la FCSB, după Botoşani – Rapid 2-0 5 O echipă de top din Europa intră în cursa pentru Andrei Raţiu! Concurenţă serioasă pentru Barcelona: „Rayo pare dispusă să negocieze” 6 VIDEOBernadette Szocs a luptat incredibil, dar a ratat calificarea în finala WTT Finals Fukuoka. A revenit de la 0-3 cu Wang Manyu, dar a fost învinsă în decisiv
Citește și