Ce este cursul de schimb valutar?
Cursul valutar, adesea regăsit şi sub denumirile de curs de schimb ori schimb valutar, reprezintă preţul unei unităţi monetare pentru o monedă, spre exemplu leul românesc, exprimat în unităţi montare alte unei alte ţări, spre exemplu: euro.
Dar iată o explicaţie puţin mai simplă: cursul valutar este reprezentat de un raport care exprimă preţul pe care îl plătim într-o anumită moneda, pentru a achiziţiona o alta.
Este important să ştii că există mai multe mărimi alte cursului de piaţă, mai precis:
• Cursul de cumpărare, regăsit şi sub denumirea de Cotaţie BID;
Şi
• Cursul de vânzare, regăsit şi sub denumirea ce Cotaţie ASK;
După cum probabil ţi-ai dat seama, cursul de cumpărare este reprezentat de valoarea la care banca sau un o altă casă de schimb valutar, precum schimb valutar AGS, cumpăra valuta de bază contra unei alte valute. Iar cursul de vânzare este reprezentat de valoarea la care banca sau un o altă casă de schimb valutar vinde valută de bază contra unei alte valute.
Astfel, atât la bănci, cât şi la casele de schimb valutar, vei regăsi un panou împărţit în două coloane (ori chiar două panouri separate). O coloană va afişa preţul de CUMPĂRARE şi cealaltă preţul pentru VÂNZARE. Dar hai să luăm un exemplu concret, pentru a înţelege mai uşor cele două coloane diferite. Să presupunem că doreşti să schimbi 100 de euro în lei, atenţia ta va fi orientată către cursul de cumpărare. Iar dacă doreşti să cumperi euro, te vei uita la cursul de vânzare.
Cele două cursuri au valori diferite, iar diferenţa dintre ele se numeşte SPREAD. Ei bine, spread-ul diferă de la o bancă la alta şi este, de fapt, costul pe care banca îl reţine la orice tranzacţie. Prin urmare, atât cursul de cumpărare, cât şi cel de vânzare poate varia de la o bancă la o alta.
Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le cunoşti despre cursul de schimb valutar:
1. BNR – Banca Naţională a României stabileşte cursul oficial
Este important să ştii că Banca Naţională a României stabileşte zilnic cursul oficial. Mai precis, publicarea cursului pe site-ul oficial al BNR se face o singură dată pe zi, după ora 13 şi este valabil pentru ziua următoare. Mai mult decât atât nivelul cursului de schimb este dat de raportul dintre puterea de cumpărare a celor două valute din ţările respective.
2. Unele case de schimb valutar pot percepe un comision pentru această tranzacţie
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere şi să îl verifici de fiecare dată când schimbi bani, este comisionul. În general, băncile şi multe case de schimb valutar nu percep niciun comision, însă se mai întâmplă să întâlneşti şi case de schimb care percep comision pentru această operaţiune.
3. Există mai multe tipuri de schimburi valutare
Nu ne referim aici la cursul valutar de cumpărare sau de vânzare, ci la momentul în care are loc schimbul valutar. Ei bine, este important să ştii că se pot efectua schimburi valutare fie de cumpărare, fie de vânzare în momentul în care cursul este unul avantajos, dar la fel de bine se pot realiza contracte cu decontarea stabilită în viitor. Astfel, în funcţie de termenul de plată vom avea:
• Curs la vedere sau SPOT – acest curs este de fapt cursul zilei în care s-a încheiat tranzacţia de vânzare – cumpărare a unei valute. Astfel, cursul la care se lichidează tranzacţia este cel din ziua respectivă sau, cel mai târziu, după 48 de ore – când vor fi predate sumele cuvenite.
• Curs la termen sau FORWARD – acest curs reprezintă preţul pentru tranzacţiile de valută care prevăd livrare acesteia şi recepţia contravaloarea ei în baza unei negocieri – la o data stabilită – la termen. Astfel, se va stabili ziua finalizării tranzacţiei ca un preţ preconizat.
Mai mult decât atât, pentru cursul la termen există şi instrumente care oferă o protecţie pentru variaţia cursului de schimb, ne referim aici la Forward şi Flexible Forward. Diferenţa între cele două fiind faptul că – în cazul celui de-al doilea instrument (Flexible Forward – FF), decontarea se poate face oricând în intervalul stabilit în contact. Astfel, clientul poate opera vânzări sau cumpărări parţiale, cu obligaţia de a finaliza întreaga operaţiune până la data stabilită prin contract.
4. Regimul de schimb valutar
Îţi spuneam puţin mai devreme că la noi în ţara cursul valutar este stabilit de BNR. Ei bine, fiecare ţară are opţiunea de a determina regimul cursului de schimb valutar pe care îl va aplica propriei sale valute. Regimul unui schimb valutar poate fi free-floating, fix, sau un hibrid (între free-floating şi fix).
5. Variaţia cursului valutar
Pe o piaţă liberă nivelul cursului este determinat de raportul dintre cerere şi oferta de valută. Astfel, o cerere mare va determina o creştere a preţului şi ne vom confrunta cu o depreciere a monedei naţionale. Pe când, o ofertă mare de valută va avea ca rezultat o scădere a cursului şi o apreciere a monedei naţionale.
Dar sunt şi alţi factori care pot influenţa cursul de schimb valutar, şi anume:
• Factorii economici interni şi externi;
• Factorii politici;
• Factorii financiari monetari;
• Intervenţiile băncilor centrale;
• Acţiunile speculative.
- Cursul valutar reprezintă preţul unei unităţi monetare pentru o monedă
- PAOK - Levadiakos e live în AntenaPLAY, duminică, de la 19:30
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt LIVE în AntenaPLAY
- Albert Duro a ajuns de nerecunoscut! Transformare incredibilă a fostului jucător de la Steaua
- David Popovici a făcut o nouă achiziţie uriaşă după ce şi-a luat o maşină de lux şi a declanşat o adevărată „furtună” în România
- Fiica lui Ion Ţiriac l-a surclasat pe David Popovici! Imaginea senzaţională cu fiica miliardarului Ion Ţiriac