Închide meniul

Alpinistul secolului e dispărut de patru ani în Alaska! Nu avea nici măcar telefon mobil!

De Cătălin Oprișan
Publicat: 5 ianuarie 2022, 13:51

Marc-Andre Leclerc a făcut, în alpinism, lucruri de inimaginat! A dispărut în Alaska, acum patru ani, dar filmul despre el îl readuce în prim-plan

Reclamă
Alpinistul secolului e dispărut de patru ani în Alaska! Nu avea nici măcar telefon mobil!

Marc-Andre Leclerc, ipostază din filmul ”Alpinistul”

Foto: Profimediaimages

Când vorbești despre ”greucenii” alpinismului, te gândești la un Sir Edmund Hillary, omul care a cucerit Everestul, la un Reinhold Messner, cel care a culcat la pământ toți ”optmiarii”, la un Lino Lacedelli și a sa ascensiune pe K2 ori la Carlos Carsolio, primul non-european care a suit pe toate cele mai înalte vârfuri ale Lumii. Marc-Andre Leclerc nu apare în această înșiruire, deși mulți spun că este cel mai mare alpinist al secolului. Un tip care refuza să apară în lumina reflectoarelor, un lup solitar, fără ca aceasta să fie doar un șablon, un suflet care a realizat cele mai mari nebunii și despre care nu se mai știe nimic, de aproape patru ani!

Reclamă

Născut în 1992, în Nanaimo, Columbia Britanică, Marc-Andre Leclerc a fost diagnosticat, de mic, cu o tulburare cauzată de deficitul de atenție. La opt ani a început să citească romane de aventură. Bunicul său i-a adus, în dar, capodopera lui Chris Bonington, ”Quest for Adventure”, iar micuțul s-a îndrăgostit de alpinism. Iremediabil! A mers într-un mall, anul următor, la Coquitlam, urcând, acolo, pe un perete de escaladă, pentru prima oară. A ajuns la ”Project Climbing”. În 2005, familia s-a mutat în Munții Cascadelor, iar Leclerc a început… cățărarea. La 10 ani cobora, deja, pe bicicletă, din vârf de munte. La 15 ani era, deja, un nume în British Columbia Mountaineering Club, câștigând ”naționalele” Canadei.

Reclamă

A urcat și a coborât de pe Cerro Torre în 18 ore!

A ajuns în Patagonia. Pe 21 februarie 2015 a urcat, singur, pe Cerro Torre, pe ruta ”Corkscrew”, ceva inimaginabil, într-o singură zi. De fapt, în 18 ore! Un an mai târziu, tot singur, a culcat la pământ Muntele Robson, partea cu ”The Emperor Face”. ”Mi-a fost frică, m-am speriat de aura Impăratului, la început. Apoi, însă, am devenit prieteni, iar Regele mi-a dăruit ceva din sănătatea și din tăria sa, așa că acum sunt mult mai puternic”, avea să scrie el pe blog imediat după coborâre.

Mulți s-au chinuit să-l descrie pe omul care voia doar să escaladeze. L-au găsit dormind într-o scară de bloc, după ce, cu o zi înainte, urcase și coborâse de la 4.400 de metri. L-au căutat în părdurile din Squamish, odihnindu-se într-un cort vechi de 15 ani. A luat-o pe calea drogurilor ușoare până când o alpinistă, Brette Harrington, l-a readus la liman.

Marc-Andre Leclerc urca pe munte doar pentru a trăi o aventură. Voia numai să se miște. Nu-l interesau performanțele sportive, recordurile, nu voia să dea interviuri. Mulți l-au întrebat dacă n-ar fi putut câștiga mai mulți bani. A răspuns un singur cuvânt: ”Posibil!” Atât! Peter Mortimer, un regizor, și-a dat seama de diamantul din fața sa. Doi ani de zile l-a urmărit, l-a filmat. Leclerc nu s-a simțit în elementul său. Stânjenit, a spus câteva cuvinte în 700 de zile. Nu avea conturi pe rețelele sociale, nu poseda telefon mobil!

Pe 5 martie 2018, Marc-Andre Leclerc și partenerul său de escaladă, Ryan Johnson, au urcat, cu succes, pe o rută nouă, prin Nord, pe Mendenhall Towers, în Juneau, Alaska. Pe 7 martie erau așteptați în tabăra-bază, dar nu au mai ajuns. S-a pornit în căutarea lor, însă vremea rea a făcut ca acestea să fie oprite vreme de patru zile. Atunci, echipele de salvare au găsit hainele lor în locul în care ar fi trebuit să înceapă coborârea. S-a presupus că au fost surpinși de o avalanșă. Corpurile lor n-au fost găsite, niciodată.

”Când sunt me munte, viața este extrem de simplă, de ușoară”, spunea Leclerc. Filmul despre el, ”Alpinistul”, rulează deja…

Sursă: Matt Skenazy, ”Ultimele zile ale lui Marc-Andre Lecrerc”

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
EMISIUNI
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
18:25 Lotul naţionalei României de handbal masculin pentru meciurile cu Austria şi Ucraina, din preliminariile CE 2024 18:10 EXCLUSIVLiviu Antal crede că Elias Charalambous se va înțelege cu Gigi Becali, la FCSB: „Sunt oameni religioși!” 18:01 Elias Charalambous, prima reacție după ce a semnat cu FCSB: „Să primesc o ofertă de la acest club a fost ceva extraordinar” 17:17 Valentin Costache, obiectiv măreț la Rapid: „Îmi propun să câștigăm campionatul!” 17:16 VideoKyren Wilson a făcut show în startul meciului cu Ding Junhui, la Tour Championship 2023. Chinezul nu a câștigat nici măcar un punct în primele 4 frame-uri 17:00 Ding Junhui – Kyren Wilson este în AntenaPLAY. Duel spectaculos în semifinalele de la Tour Championship. Wilson conduce după prima sesiune 16:53 VideoCamelia Bălţoi îți prezintă AntenaSport Update! Acestea sunt cele mai tari știri ale zilei de 31 martie 16:52 Antrenorul de la Parma, anunț despre Valentin Mihăilă, înainte de Parma – Palermo. Duelul se vede exclusiv în AntenaPLAY, pe 1 aprilie 16:41 Gică Hagi, mulțumit de evoluțiile echipei naționale: „Au explodat!” 16:27 Anglia – Brazilia, Women`s Finalissima 2023, e LIVE exclusiv în AntenaPLAY, pe 6 aprilie, de la ora 21:45
Pe același subiect
Extra • 21 iul., 7:52
Cel mai mare alpinist a fost ucis de o coardă de mâna a doua luată din piață!!!
Extra • 9 mai, 13:50
VIDEO: Horia Colibășanu a culcat la pământ 8.586 m! Al doilea cel mai rău ”optmiar”!
Silvia Murgescu a murit în Munții Bucegi
Diverse • 25 ian., 16:21
Urlet de durere ale mamei Silviei, tânăra care și-a găsit sfârșitul în munții Bucegi: „De ce nu te întorci acasă?”. Trupul alpinistei de 38 de ani nu a putut fi recuperat nici după 13 zile de la tragedie
Știri
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Închide căutarea