Închide meniul

Alpinistul secolului e dispărut de patru ani în Alaska! Nu avea nici măcar telefon mobil!

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 5 ianuarie 2022, 13:51

Alpinistul secolului e dispărut de patru ani în Alaska! Nu avea nici măcar telefon mobil!

Marc-Andre Leclerc, ipostază din filmul ”Alpinistul”

Foto: Profimediaimages

Când vorbești despre ”greucenii” alpinismului, te gândești la un Sir Edmund Hillary, omul care a cucerit Everestul, la un Reinhold Messner, cel care a culcat la pământ toți ”optmiarii”, la un Lino Lacedelli și a sa ascensiune pe K2 ori la Carlos Carsolio, primul non-european care a suit pe toate cele mai înalte vârfuri ale Lumii. Marc-Andre Leclerc nu apare în această înșiruire, deși mulți spun că este cel mai mare alpinist al secolului. Un tip care refuza să apară în lumina reflectoarelor, un lup solitar, fără ca aceasta să fie doar un șablon, un suflet care a realizat cele mai mari nebunii și despre care nu se mai știe nimic, de aproape patru ani!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Născut în 1992, în Nanaimo, Columbia Britanică, Marc-Andre Leclerc a fost diagnosticat, de mic, cu o tulburare cauzată de deficitul de atenție. La opt ani a început să citească romane de aventură. Bunicul său i-a adus, în dar, capodopera lui Chris Bonington, ”Quest for Adventure”, iar micuțul s-a îndrăgostit de alpinism. Iremediabil! A mers într-un mall, anul următor, la Coquitlam, urcând, acolo, pe un perete de escaladă, pentru prima oară. A ajuns la ”Project Climbing”. În 2005, familia s-a mutat în Munții Cascadelor, iar Leclerc a început… cățărarea. La 10 ani cobora, deja, pe bicicletă, din vârf de munte. La 15 ani era, deja, un nume în British Columbia Mountaineering Club, câștigând ”naționalele” Canadei.

A urcat și a coborât de pe Cerro Torre în 18 ore!

A ajuns în Patagonia. Pe 21 februarie 2015 a urcat, singur, pe Cerro Torre, pe ruta ”Corkscrew”, ceva inimaginabil, într-o singură zi. De fapt, în 18 ore! Un an mai târziu, tot singur, a culcat la pământ Muntele Robson, partea cu ”The Emperor Face”. ”Mi-a fost frică, m-am speriat de aura Impăratului, la început. Apoi, însă, am devenit prieteni, iar Regele mi-a dăruit ceva din sănătatea și din tăria sa, așa că acum sunt mult mai puternic”, avea să scrie el pe blog imediat după coborâre.

Mulți s-au chinuit să-l descrie pe omul care voia doar să escaladeze. L-au găsit dormind într-o scară de bloc, după ce, cu o zi înainte, urcase și coborâse de la 4.400 de metri. L-au căutat în părdurile din Squamish, odihnindu-se într-un cort vechi de 15 ani. A luat-o pe calea drogurilor ușoare până când o alpinistă, Brette Harrington, l-a readus la liman.

Marc-Andre Leclerc urca pe munte doar pentru a trăi o aventură. Voia numai să se miște. Nu-l interesau performanțele sportive, recordurile, nu voia să dea interviuri. Mulți l-au întrebat dacă n-ar fi putut câștiga mai mulți bani. A răspuns un singur cuvânt: ”Posibil!” Atât! Peter Mortimer, un regizor, și-a dat seama de diamantul din fața sa. Doi ani de zile l-a urmărit, l-a filmat. Leclerc nu s-a simțit în elementul său. Stânjenit, a spus câteva cuvinte în 700 de zile. Nu avea conturi pe rețelele sociale, nu poseda telefon mobil!

Reclamă

Pe 5 martie 2018, Marc-Andre Leclerc și partenerul său de escaladă, Ryan Johnson, au urcat, cu succes, pe o rută nouă, prin Nord, pe Mendenhall Towers, în Juneau, Alaska. Pe 7 martie erau așteptați în tabăra-bază, dar nu au mai ajuns. S-a pornit în căutarea lor, însă vremea rea a făcut ca acestea să fie oprite vreme de patru zile. Atunci, echipele de salvare au găsit hainele lor în locul în care ar fi trebuit să înceapă coborârea. S-a presupus că au fost surpinși de o avalanșă. Corpurile lor n-au fost găsite, niciodată.

”Când sunt me munte, viața este extrem de simplă, de ușoară”, spunea Leclerc. Filmul despre el, ”Alpinistul”, rulează deja…

Reclamă 4 / 0/3

Sursă: Matt Skenazy, ”Ultimele zile ale lui Marc-Andre Lecrerc”

Recomandări
  • S-a îndrăgostit de alpinism la opt ani
  • A refuzat, întotdeauna, banii și faima

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
16:36 Gică Hagi, genial când a fost întrebat de Manchester City – Real Madrid: „M-ai prins în ofsaid! Am şi momente din astea!” 16:26 PAOK – Club Brugge LIVE SCORE (22:00). Răzvan Lucescu luptă pentru semifinalele Conference League! Meciurile serii din Europa 16:01 „Se rupe” Arena Naţională la derby-ul FCSB – Rapid! Câte bilete s-au vândut deja la meciul ce poate decide matematic titlul! 15:44 Oţelul Galaţi – U Cluj LIVE TEXT (20:30). Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei României. Echipe probabile 15:12 Alex Chipciu, uluit de reacţiile la adresa lui Vlad Chiricheş: „Mi se pare incredibil că lumea a crezut că nu e” 15:06 Oferta pe care a făcut-o Gigi Becali pentru Juan Bauza şi răspunsul pe care l-a dat Adrian Mititelu! 14:17 Au început negocierile cu Carlos Sainz! Ce echipe sunt pe urmele pilotului spaniol: „Are o ofertă foarte profitabilă” 14:01 Valentin Mihăilă a decis unde va juca sezonul viitor! Ce se întâmplă în aceste momente cu colegul lui Dennis Man de la Parma 13:51 VIDEOBernadette Szocs – Manyu Wang 1-4 a fost în AntenaPLAY, în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024 13:33 EXCLUSIV AS.ro LIVEExpertul din fotbal care crede că Adrian Mutu a fost „lucrat” de jucătorii lui CFR Cluj: „Nu au vrut să joace” Vezi toate știrile
Citește și