Închide meniul

Motivul incredibil pentru care Victor Piţurcă a fost trimis la închisoare înainte de 1989. Cum a sfidat „regimul Ceauşescu”

Publicat: 30 ianuarie 2023, 16:40

Reclamă
Motivul incredibil pentru care Victor Piţurcă a fost trimis la închisoare înainte de 1989. Cum a sfidat „regimul Ceauşescu

Victor Pițurcă, în timpul unui eveniment / Profimedia

Victor Piţurcă riscă din nou să ajungă la închisoare după ce a fost reţinut în dosarul măştilor de protecţie din pandemiei, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puţină lume ştie că Victor Piţurcă a ajuns în spatele gratiilor şi înainte de 1989. Atunci, fostul selecţioner al României a refuzat să ofere Securităţii banii pe care i-a căştigat la jocurilor de noroc.

Motivul incredibil pentru care Victor Piţurcă a fost trimis la închisoare înainte de 1989

Înainte de 1989, practicarea jocurilor de noroc erau interzise. În acel moment, Victor Piţurcă a stat două luni şi jumătate în spatele gratiilor. Victor Piţurcă a mai avut probleme cu legea şi în „Dosarul Valiza”, alături de Gigi Becali.

Fostul selecţioner s-a ales cu o pedeapsă, în 2013, de un an de închisoare cu suspendare.

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore. Redăm comunicat DNA

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore, anunţă DNA. Fostul selecţioner este anchetat într-un dosar care implică achiziționarea de măști de protecție, în perioada pandemiei. Direcției Naționale Anticorupție a oferit un comunicat în care anunţă că Victor Piţurcă (n.r. al cărui nume nu este specificat, dar apare sub titulatura de „persoană fizică”) a fost reţinut pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Reclamă
Reclamă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Reclamă

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019„, se arată în comunicatul DNA.

Reclamă
Recomandări

Va câştiga România meciul cu Kosovo, la masa verde?

Loading ... Loading ...
Citește și:
15:05

Mircea Lucescu se va opera! Detalii despre starea selecţionerului: „E cu calmantele în buzunar”

14:55

Ruben Amorim pregăteşte prima lovitură uriaşă la Manchester United. Îl vrea pe atacantul de 75 de milioane de euro

14:46

Sorin Colceag se întoarce în Liga 2. Antrenorul a semnat cu ultima clasată

13:38

„Acesta este impulsul final”. Max Verstappen şi-a stabilit obiectivul pentru Marele Premiu din Las Vegas

13:21

EXCLUSIVDecizia UEFA vine mult mai repede! Ziua în care aflăm verdictul după meciul abandonat al României cu Kosovo

12:52

Houston Rockets – Milwaukee Bucks 100-101. Damian Lillard, decisiv pentru gazde

1 „Executorie!” Hotărârea luată de UEFA, după scandalul din România – Kosovo. Când va fi anunţat verdictul şi ce se întâmplă la tragerea la sorţi 2 România – Cipru 4-1! „Tricolorii” au făcut show şi au promovat în Liga B! Răzvan Marin, Bîrligea şi Coman au marcat în ultimul meci din Liga Naţiunilor 3 VIDEONew York Rangers – Seattle Kraken 2-0 a fost în AntenaPLAY! Quick a închis poarta oaspeţilor. St. Louis Blues – Boston Bruins s-a terminat 3-2 4 Ion Ţiriac a avut o apariţie şoc, alături de „copilul său de suflet”: „Mogulul din România a făcut furori şi a stârnit discuţii!” 5 Decizia UEFA în privinţa meciului abandonat România – Kosovo va veni mai devreme decât se aştepta! Dezvăluirea din interiorul FRF 6 FotoImagini emoţionante cu Daniel Bîrligea şi iubita sa după România – Cipru 4-1. Atacantul român, moment copleşitor
Citește și