Închide meniul

Pariul pneurilor în deșert! Concluzia lui Adrian Georgescu după Marele Premiu al Bahrainului

Adrian Georgescu Publicat: 14 aprilie 2025, 8:30 / Actualizat: 14 aprilie 2025, 14:49

Reclamă
Pariul pneurilor în deșert! Concluzia lui Adrian Georgescu după Marele Premiu al Bahrainului

Startul în Marele Premiu al Bahrainului 2025 / Profimedia

Pariul pneurilor în deșert. Cu cele trei opțiuni de pneuri disponibile, hard-medium-soft (C1, C2 și C3), echipele aveau la dispoziție, în principiu, câteva variante cu două opriri la boxe. În mare, acestea erau soft-mediu-mediu, soft-hard-mediu, mediu-hard-mediu și mediu-hard-soft. Dar comportamentul gumelor pe distanțe mari era atât de puțin cunoscut, încât Russell a obținut până la urmă locul secund cu o schemă adaptată: soft-mediu-soft. Și cu o strategie ce presupunea parcurgerea a 24 de tururi cu anvelope soft, pe care englezul a caracterziat-o în timpul cursei drept ”îndrăzneață”. Dar care a reușit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar și pe o pistă despre care existau date recente, totul a fost mai degrabă un pariu. Din dorința celor de la Pirelli de a îmbunătăți integritatea și durabilitatea acestor gume, compușii au fost schimbați față de anul trecut. De pildă, C1 și C2 sunt diferiți față de C1 și C2 de anul trecut, mai ales în raport cu C3. (Ba chiar, anul acesta vom avea și un C6, supersoft, care va debuta la cursa de la Imola.)

Aceste anvelope cu noi specificații au fost puse la dispoziția echipelor în testele de la sfârșitul lui februarie, desfășurate chiar pe pista din Bahrain. Numai că temperaturile din februarie din Bahrain, din timpul zilei, sunt altele decât temperaturile din aprilie, la lăsarea serii. Mai ales că, lucru rar în deșert, a și plouat de două ori în timpul celor trei zile de teste.

Pneurile, o necunoscută

De ce am făcut acest preambul? Pentru a fi foarte limpede că, operând cu toate aceste necunoscute, Formula 1 a devenit o competiție în care adaptarea la niște parametri în continuă schimbare este foarte importantă.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți, care au ales gumele soft, cei de la Ferrari au plecat în cursă cu pneuri medii. Au mers cu mai multe planuri în paralel, decizia urmând să fie luată în funcție de comportamentul pe pistă a acestui pneu. În turul 16, i s-a transmis prin radio lui Leclerc: ”În acest moment, mergem pe planul B de la Bravo”. Asta însemna două opriri și, probabil, mediu-mediu-soft. În turul următor, monegascul a solicitat o altă variantă, D de la Delta. Ceea ce însemna mediu-hard, adică o singură oprire la boxe. Pe un circuit unde degradarea anvelopelor e mare, exista totuși și această opțiune, însă una riscantă. Cei de la Ferrari nu au acceptat și Leclerc a rămas pe planul cu două opriri.

Reclamă
Reclamă

Guma hard, o dezamăgire în Bahrain

Anvelopa hard s-a dovedit a fi una mai puțin potrivită acestui traseu. În timpul cursei, piloți precum Verstappen și Hamilton s-au plâns de comportamentul acestei specificații. Anul trecut, cei de la Red Bull au folosit o strategie soft-hard-soft și au obținut o ”dublă”, în timp ce majoritatea celorlalți au optat pentru o singură oprire și schema soft-hard. Dar, după cum scriam, compușii din care sunt făcute specificațiile s-au schimbat față de anul trecut.

Chiar și seturile de gume noi rămase nefolosite după calificări erau diferite. ”Toți au seturi de pneuri noi foarte diferite între ele. George are un set de hard-uri și unul de medii. Eu și Charles avem două seturi de medii. Max are două seturi de hard”, a spus Oscar Piastri, înaintea startului.

Ghinioane în lanț pentru Red Bull

Bahrain e un loc care anul acesta le-a purtat ghinion celor de la Red Bull. De exemplu, echipa nu a putut face simulări pentru întreaga durată a unei curse în testele din februarie. De asemenea, în FP1, Max i-a cedat mașina unui ”rookie”. Apoi, în timpul calificărilor, a avut probleme cu frânele (unii spun că trecerea la discuri Brembo ar putea fi cauza acestor probleme). Aceste probleme s-au repetat și în timpul cursei. Ghinioanele au continuat în cursă, cu defecțiunea semaforului care dădea liber după efectuarea schimbului de roți. Tot la boxe, roata din dreapta față a mașinii pilotate de Max a fost schimbată greu. Tsunoda a avut și un clinci pe circuit cu Sainz, în urma căruia a pierdut timp și fragmente din monopost.

Reclamă

În aceste condiții, e totuși o performanță că Red Bull a intrat în puncte cu ambele mașini.

Ferrari nu regăsește drumul spre victorie

După ce în calificări, Leclerc a mers către niște setări agresive, a fost mai rapid decât Hamilton în aproape toate virajele. După cum s-a văzut și în cursă, chiar și lui Norris, cu un MCL39 care e borna de referință în acest sezon, i-a fost greu să treacă de Leclerc, al cărui SF-25 zbura pe liniile drepte. În schimb, în virajele medii și chiar rapide, monoposturile roșii sunt subviratoare la intrare, apoi, spatele glisând prea mult, devin supraviratoare. Nu se știe cât de mult a remediat noua podea această tendință, dar cu siguranță nu a rezolvat problema.

Și piloții Mercedes au avut ghinion

Mercedes este mașina cea mai ”așezată”, în afară de McLaren. Se poate observa și în transmisia TV că W16 se rotește foarte bine în viraje și că are o tracțiune bună la ieșire. Ce ar fi fost totuși fără ghinionul din calificări, care a dus la retrogradarea pe grilă a ambilor piloți cu o poziție? Sau fără ghinionul lui Antonelli, care a schimbat pneurile cu doar cinci tururi înaintea intrării safety-car-ului pe circuit? Ori fără decizia greșită a echipei de a-l chema la boxe în timpul rulării mașinii de siguranță? Sau fără toate defecțiunile la comenzi care au afectat mașina lui Russell? Cu siguranță Mercedes ar fi avut ambii piloți în puncte și pe poziții fruntașe.

McLaren continuă să domine

Despre McLaren ce ar fi de spus? Ce am spus deja: era o favorită certă pentru acest Mare Premiu și, în principiu, este pentru întregul sezon. Numai că lucrurile s-au complicat acum. Cu victoria lui Piastri – a doua în acest sezon -, australianul a ajuns pe poziția a doua în clasament. Este la numai trei puncte în spatele coechipierului său, Lando Norris.

În Bahrain, au fost modificări aduse monopostului MCL39 pentru a se potrivi stilului de pilotaj al lui Lando. Cu toate acestea, englezul s-a calificat doar pe poziția a șasea și a avut o cursă presărată cu greșeli.

Cu doi candidați la titlul individual, deciziile la boxe ale celor de la McLaren vor deveni mult mai greu de luat.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va ajunge Cristiano Ronaldo la borna 1.000 de goluri marcate în carieră?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
14:32

„Vijelie!” Gigi Becali, verdict categoric înainte de CFR Cluj – Rapid: „Cu toată tăria”

14:32

CFR Cluj – Rapid, LIVE TEXT (20:30). Duel „de foc” între Petrescu și Șumudică. Echipele probabile

14:20

VIDEOEliza Samara, debut cu victorie la Cupa Mondială 2025! Ovidiu Ionescu a fost învins în primul meci

14:02

Gigi Becali a anunţat cine va juca vârf în FCSB – CFR! „Nu plătesc cauza lui Bîrligea. Ce? E Maradona?”

13:42

VIDEOScene emoţionante în Belgia! A apărat primul penalty la profesionişti şi a sărbătorit alături de fanii adverşi

13:25

Ianis Hagi are oferte din Bundesliga! „Salariu de 2 milioane de euro”

1 Mirel Rădoi, reacţie furibundă după egalul cu FCSB: „Îmi iau sacoul şi mă duc în lojă. Nu aştept un punct” 2 „Când? La încălzire?” Florin Tănase a făcut show după 0-0 cu Universitatea Craiova. A făcut praf arbitrajul 3 Gigi Becali a „distrus” doi jucători, după Universitatea Craiova – FCSB 0-0: „N-a contat / N-a câştigat niciun duel” 4 Final „de infarct” în Universitatea Craiova – FCSB! Mora a lovit bara în prelungiri! Oltenii și-au pus mâinile în cap 5 Gigi Becali l-a făcut praf pe Horaţiu Feşnic: „Nu se poate aşa ceva. Nu cred că se va îndrepta” 6 Motivul pentru care Mihaela Cambei ţine nemişcată în parcare maşina primită cadou de la Ion Ţiriac: „O văd în fiecare dimineaţă”
Citește și