Închide meniul

CM 2022 | Dominik Livakovic, erou național! A apărat 3 penalty-uri contra Japoniei și a calificat Croația în sferturile Campionatului Mondial

Cosmin Cioboată Publicat: 5 decembrie 2022, 20:15

Reclamă
CM 2022 | Dominik Livakovic, erou național! A apărat 3 penalty-uri contra Japoniei și a calificat Croația în sferturile Campionatului Mondial

Dominik Livakovic a devenit eroul Croației / Profimedia

Dominik Livakovic a devenit erou național! Portarul de 27 de ani, de la Dinamo Zagreb, a apărat 3 penalty-uri contra Japoniei și a calificat Croația în sferturile Campionatului Mondial din Qatar. Livakovic a făcut minuni la loviturile de departajare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Croația a învins Japonia, scor 1-1 (1-3 d.l.d.) și a obținut calificarea în sferturile Mondialului, acolo unde va da piept cu învingătoarea dintre Brazilia și Coreea de Sud.

CM 2022 | Dominik Livakovic a devenit erou național, după Japonia – Croația 1-1 (1-3 d.l.d.)

Dominik Livakovic a reușit meciul carierei. A fost nevoie de două reprize de prelungire și lovituri de departajare pentru a decide câștigătoarea din meciul Japonia – Croația, din optimile Cupei Mondiale.

Portarul croat s-a aflat într-o formă extraordinară la “loteria penalty-urilor” și a salvat 3 din cele 4 lovituri ale niponilor.

Livakovic a apărat penalty-urile executate de Minamino (prima serie), Mitoma (a 2-a serie) și Yoshida (a 4-a serie). Goalkeeper-ul de 27 de ani a ghicit colțul de fiecare dată și și-a calificat naționala în sferturile de finală.

Reclamă
Reclamă

Dominik Livakovic a devenit al 3-lea portar din istorie care salvează 3 lovituri la “loteria penalty-urilor”, într-un meci de Campionat Mondial, după portughezul Ricardo (2006) și conaționalul său, Danijel Subasic (2018).

Livakovic s-a aflat în prim-plan și după fluierul de final al meciului cu Japonia. Portarul Croației a fost surprins de camerele TV în timp ce s-a dus la jucătorii niponi, adunați în cerc, pentru a-și prezenta scuzele.

Reclamă

 

Dominik Livakovic a debutat la naționala Croației în 2017. De-a lungul timpului, el a adunat 37 de selecții pentru vicecampioana mondială.

Japonia – Croația 1-1 (1-3 d.l.d.). Vicecampioana mondială s-a calificat dramatic în fața niponilor!

Selecţionata Croaţiei, vicecampioana mondială, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, după ce a învins Japonia cu scorul de 3-1, la loviturile de departajare, după 1-1 la finalul celor 120 de minute.

După un meci destul de anost, Croaţia a făcut diferenţa la loviturile de la 11 metri, unde erou a fost portarul Dominik Livakovic, care a apărat 3 şuturi.

Japonia a trecut pe lângă cea mai mare performanţă din istoria sa, însă, dacă în cele 120 de minute a fost rareori mai prejos faţă de adversara sa, la loteria penalty-urilor a fost complet nepregătită.

„Samuraii albaştri” au reuşit să deschidă scorul, prin Daizen Maeda (43), dar Croaţia a egalat după pauză, prin Ivan Perisic (56).

Niponii au avut o primă mare ocazie de gol în minutul 3, când Taniguchi a trimis cu capul puţin pe lângă poartă din 6 metri.

Croaţia a fost periculoasă şi ea în minutul 8, când Perisic a tras din unghi, dar Gonda a respins, iar apoi Kramaric a fost blocat de fundaşii japonezi.

În minutul 12, la centrarea periculoasă a lui Ito, Maeda nu a putut ajunge în 6 metri. Finalista de acum patru ani a mai avut o oportunitate, în minutul 28, când Barisic a centrat, Perisic a prelungit mingea, dar Kramaric nu a ajuns la minge.

Kamada a ratat complet şutul (41) din colţul careului mic, dar echipa antrenată de Hajime Moriyasu a înscris înainte de pauză, în urma unei faze fixe: Doan (43) a centrat în careu, Petkovic a respins greşit, iar Daizen Maeda a trimis în poartă din 6 metri.

Japonia a început ofensiv partea secundă, iar Kamada (46) a şutat de la 20 de metri peste poartă.

Croația, specialistă la loviturile de departajare!

Croaţia a reuşit egalarea în min. 56, când Perisic a trimis excelent cu capul de la 12 metri, la centrarea lui Lovren. Perisic a devenit astfel doar al patrulea jucător care marchează la ultimele trei ediţii ale Cupei Mondiale, după Lionel Messi, Xherdan Shaqiri şi Cristiano Ronaldo.

Asiaticii au fost aproape să revină în avantaj pe tabelă (57), dar Livakovic a scos de sub transversală şutul lui Endo de la 20 de metri. Apoi, Doan a tras slab de la 17 metri, fără emoţii pentru goalkeeper-ul lui Dinamo Zagreb.

Până în minutul 90, croaţii au mai avut trei ocazii notabile: Modric (63) a şutat foarte bine de la 20 de metri, dar Gonda a respins, apoi mingea trimisă de Kramaric (66) a fost blocată, a ajuns la Budimir, care a reluat cu capul pe lângă ţintă, iar Perisic a şutat din alergare (77), mingea fiind deviată pe lângă poartă de Tomiyasu.

Cele două echipe au riscat tot mai puţin, ferindu-se să greşească, astfel că în prelungiri au fost consemnate doar două situaţii care merită menţionate, un contraatac purtat de Mitoma (105), încheiat cu un şut pe centrul porţii, respins de Livakovic, şi un şut al lui Majer (120+1), pe lângă poartă, din marginea careului.

Croaţia a dovedit că este echipa care poate gestiona mai bine astfel de meciuri, după ce în 2018 s-a confruntat de trei ori cu situaţia prelungirilor şi/sau penalty-urilor, ieşind învingătoare de fiecare dată, în optimi a trecut de Danemarca (penalty-uri), în sferturi de Rusia (penalty-uri), iar în semifinale de Anglia (prelungiri).

La loviturile de departajare, pentru croaţi au transformat Nikola Vlasic, Marcelo Brozovic şi Mario Pasalic, iar Marko Livaja a ratat (bară). Pentru niponi a înscris Takuma Asano, iar Takumi Minamino, Kaoru Mitoma şi Maya Yoshida au ratat.

Croaţia are doar o înfrângere în ultimele sale 11 partide la Cupa Mondială, aceea venind în finala din Rusia, contra Franţei (2-4).

Japonia nu a reuşit să treacă de optimile de finală, fază pe care a atins-o în 2002, 2010, 2018 şi 2022.

Croaţia nu a pierdut niciodată în optimile de finală: în 1998 a învins România (1-0), iar în 2018 a trecut de Danemarca.

Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

Va rămâne Radu Drăguşin titular la Tottenham după ce revin Romero şi Van de Ven?

Loading ... Loading ...
Citește și:
15:44

Elias Charalambous a anunţat jucătorii care sunt OUT pentru FCSB – Hermannstadt. Ce a spus de accidentarea lui Tavi Popescu

15:44

FRF a anunţat programul de pregătire al naţionalei din 2025. Elevii lui Mircea Lucescu, duel cu Moldova pentru prima oară în România

15:24

Sebastian Colțescu, la un pas să devină primul central cu 400 de meciuri la activ în Liga 1. A debutat în arbitraj acum 21 de ani

14:35

Când începe Adrian Newey dezvoltarea noului monopost Aston Martin. Britanicul s-a despărţi de Red Bull după 19 ani

13:52

Farul dă lovitura cu un fotbalist brazilian! Fostul jucător de la Corinthians a semnat cu echipa lui Gică Hagi

13:50

FCSB a revenit în România! Noi imagini cu Darius Olaru, după accidentarea care l-a făcut să rateze transferul la Genoa

1 Un alt milionar român a devenit patron în Serie A! E oficial: „Suntem încântați să anunțăm achiziția” 2 EXCLUSIVVlad Chiricheş a plecat din cantonamentul FCSB. De când nu s-a mai antrenat fundaşul lui Elias Charalambous 3 Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!” 4 PSG pregăteşte 50 de milioane de euro pentru Radu Drăguşin! Fundaşul român, ţinta lui Luis Enrique în această iarnă 5 Radu Drăguşin, la mare căutare! Anunţul făcut de agentul său: „I-au sunat pe cei de la Tottenham” 6 Gigi Becali, dezvăluire incredibilă despre Daniel Popa: motivul pentru care atacantul refuză un salariu de 25.000 de euro pe lună
Citește și