Criteriile de departajare de la EURO 2024 pentru echipele aflate la egalitate de puncte în faza grupelor au fost anunţate. România poate ajunge în situaţia de a termina Grupa E cu acelaşi număr de puncte ca cel puţin o adversară dintre Belgia, Slovacia şi Ucraina.
Într-un asemenea context se poate ajunge până la al 8-lea criteriu de departajare, care este poziţia din clasamentul calificărilor a echipelor aflate în cauză. Până acolo însă drumul este extrem de lung.
Criteriile de departajare de la EURO 2024
Primul criteriu de departajare între două sau mai multe echipe aflate la egalitate de puncte la finalul fazei grupelor este cel al numărului de puncte acumulate în meciurile directe cu selecţionatele aflate în cauză.
Al doilea criteriu este cel al golaverajului care contează doar pentru meciurile cu echipele în cauză. Urmează apoi numărul mai mare de goluri înscrise de o echipă. Dacă situaţia rămâne ca la început, urmează golaverajul din toate meciurile din grupă, numărul mai mare de goluri marcate în partidele din grupă, situaţia disciplinară şi situaţia din clasamentul din calificări.
Criteriile de departajare din grupele EURO 2024
- 1. Numărul de puncte acumulate împotriva celorlalte echipe aflate în cauză
- 2. Golaverajul din meciurile cu echipele aflate în cauză
- 3. Numărul mai mare de goluri marcate împotriva echipelor aflate în cauză
- 4. Golaverajul valabil pentru toate meciurile din grupă
- 5. Numărul de goluri marcate în toate meciurile din grupă
- 6. Punctajul cel mai mic de fair-play
- 7. Poziţia superioară în clasamentul calificărilor
- 8. Dacă ţara gazdă Germania e implicată la criteriul 7, va avea loc o tragere la sorţi
Cazul în care România poate depăşi faza grupelor EURO 2024 după executarea penalty-urilor
Un criteriu interesant de departajare apare în cazul în care două echipe au acelaşi număr de puncte, acelaşi golaveraj şi acelaşi număr de goluri marcate după primele două jocuri şi se întâlnesc în ultimul meci al grupei. Atunci, în cazul unui rezultat de egalitate, cele două vor executa lovituri de departajare pentru a vedea cine merge mai departe.
Evident, acest lucru se poate întâmpla şi în Grupa E. Dacă România şi Slovacia se vor încadra în contextul expus în paragraful anterior, atunci lupta dintre cele două naţionale se va sfârşi la loviturile de pedeapsă. Asta doar în situaţia în care nu există o a treia echipă la egalitate cu cele două.
România – Ucraina, primul meci de la EURO 2024 al tricolorilor, e luni, de la ora 16:00, live text pe as.ro.
- Florin Prunea a dezvăluit care va fi partida naţionalei care se va juca fără spectatori, după decizia UEFA: „Acela este meciul”
- „E cel mai bun număr 9” Care este atacantul român care trebuie să fie titular la naţională în opinia lui Florin Bratu şi a lui Marius Niculae!
- Denis Alibec a rupt tăcerea despre conflictul cu Amir Rrahmani: „Ei de asta au venit”