Giampiero Galeazzi s-a evaporat rapid de pe gazon. Și-a luat microfonul, l-a tras după el pe camaraman, au coborât în vestiar înainte ca cineva să se prindă și acolo s-au amestecat printre jucători. 10 mai 1987, Napoli tocmai a cucerit primul scudetto pe ”San Paolo”. Când Maradona, Careca și ceilalți băieți au intrat, a făcut semn colegului, camera a plecat la vale. Imagini istorice. I-au făcut baie cu șampanie, i-au dat să bea, au dansat cu el. La un moment dat, Galeazzi s-a trezit. I-a pasat microfonul starului argentinian care s-a pus pe făcut interviuri cu ai săi coechipieri, în chiloți, așa cum se găsea. Fabulos!
Galeazzi, iubitor de Romă și de Lazio până în măduva oaselor, a plecat vinerea trecută. Un diabet ceva mai complicat. Strânsese 75 de ani. A acoperit fotbalul, tenisul, la RAI, pe vremea când între jurnaliști și sportivi exista o prietenie frumoasă. A, și canotajul, sport în care a excelat!
Ce e un Telecronista?
Limba lui Petrarca definește cel mai bine ceea ce era GG: Telecronista. Unii cu căști pe urechi deveneau ceva mai sobri, făceau conexiuni cu arta, cu literatura, rupeau sterotipurile din fotbal. El era parte din spectacol, aparținea unei lumi fără bariere între tribună și gazon. Stătea acolo, la pândă, pregătit precum un ghepard care și-a luat la țintă prada: arbitrul respira în fluier, meciul se găta, Giampiero era deja pe iarbă! Devenise un fel de confident al sportivilor. Adică venea lângă ei, îi prindea pe după umeri și îi întreba un simplu: ”Ce faci?”, iar ei se lăsau dezbrăcați doar de microfon. Nu-i plăcea să vină cu ”șopârle”, nu punea capcane interlocutorilor. Le devenise confident, era un fel de neam, de rudă, de cimotie. Iar campionii i se destăinuiau. Frații Abbagnale l-au iubit enorm. ”Aurul” de la canotaj, din 1988, de la Jocurile Olimpice de la Seul, au ținut să-i aducă un ultim omagiu. Au venit cu medalia de atunci. ”O bucățică din asta e și a lui”, au spus. ”Cum să uităm cum a urlat, atunci: ”Să tragem să câștigăm?”, s-au întrebat ei.
Giampiero, ”Telecronista”, ne-a lăsat mult mai săraci.
Sursa: El Mundo