A murit Giampiero Galeazzi, omul care te dezbrăca doar cu un microfon!

De Cătălin Oprișan
Publicat: 17 noiembrie 2021, 14:47

Giampiero Galeazzi a fost un ”Telecronista”, specie de jurnalist dispărută azi. Le-a fost confident sportivilor, care prindeau a i se destăinui la un simplu: ”Ce mai faci?”. S-a stins la 75 de ani. Diabet

Da, poate că imaginea nu e prea clară, dar cât face un Maradona în chiloți, intervievându-și colegii de la Napoli, la câteva minute după cucerirea primului titlu???

Giampiero Galeazzi s-a evaporat rapid de pe gazon. Și-a luat microfonul, l-a tras după el pe camaraman, au coborât în vestiar înainte ca cineva să se prindă și acolo s-au amestecat printre jucători. 10 mai 1987, Napoli tocmai a cucerit primul scudetto pe ”San Paolo”. Când Maradona, Careca și ceilalți băieți au intrat, a făcut semn colegului, camera a plecat la vale. Imagini istorice. I-au făcut baie cu șampanie, i-au dat să bea, au dansat cu el. La un moment dat, Galeazzi s-a trezit. I-a pasat microfonul starului argentinian care s-a pus pe făcut interviuri cu ai săi coechipieri, în chiloți, așa cum se găsea. Fabulos!

Galeazzi, iubitor de Romă și de Lazio până în măduva oaselor, a plecat vinerea trecută. Un diabet ceva mai complicat. Strânsese 75 de ani. A acoperit fotbalul, tenisul, la RAI, pe vremea când între jurnaliști și sportivi exista o prietenie frumoasă. A, și canotajul, sport în care a excelat!

Ce e un Telecronista?

Limba lui Petrarca definește cel mai bine ceea ce era GG: Telecronista. Unii cu căști pe urechi deveneau ceva mai sobri, făceau conexiuni cu arta, cu literatura, rupeau sterotipurile din fotbal. El era parte din spectacol, aparținea unei lumi fără bariere între tribună și gazon. Stătea acolo, la pândă, pregătit precum un ghepard care și-a luat la țintă prada: arbitrul respira în fluier, meciul se găta, Giampiero era deja pe iarbă! Devenise un fel de confident al sportivilor. Adică venea lângă ei, îi prindea pe după umeri și îi întreba un simplu: ”Ce faci?”, iar ei se lăsau dezbrăcați doar de microfon. Nu-i plăcea să vină cu ”șopârle”, nu punea capcane interlocutorilor. Le devenise confident, era un fel de neam, de rudă, de cimotie. Iar campionii i se destăinuiau. Frații Abbagnale l-au iubit enorm. ”Aurul” de la canotaj, din 1988, de la Jocurile Olimpice de la Seul, au ținut să-i aducă un ultim omagiu. Au venit cu medalia de atunci. ”O bucățică din asta e și a lui”, au spus. ”Cum să uităm cum a urlat, atunci: ”Să tragem să câștigăm?”, s-au întrebat ei.

Giampiero, ”Telecronista”, ne-a lăsat mult mai săraci.

Sursa: El Mundo

EMISIUNI

Hello Chef sezonul 2. Roxana Blenche şi Cream pregătesc un desert delicios - Cheescake vegan

Pe același subiect
Zlatan, în tricoul celor de la Milan
Fotbal • 1 dec., 16:07
Pe urmele lui Maradona! ”Du-mă acolo și-i fac campioni!” Zlatan Ibrahimovic, aproape de a semna cu Napoli! De ce a picat mutarea și cum a ajuns la Milan
Roberto Cejas a fost invitat la AS.ro LIVE
Fotbal • 1 dec., 11:29
”M-a făcut nemuritor!” Povestea omului care l-a cărat pe Maradona în spate! Roberto Cejas: ”S-a uitat la mine, cuvinele au fost de prisos!”
Luciano Spaletti l-a lăsat cu mâna întinsă pe Rui Vitoria, după Spartak Moscova - Napoli 2-1
Fotbal extern • 24 nov., 22:18
Faza serii! Luciano Spalletti l-a lăsat cu mâna întinsă pe Rui Vitoria, după Spartak Moscova – Napoli 2-1. „Saluți la început, nu după ce câștigi!”
Antena 1
Antena 1
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ultimele știri
8:34 Dinu Gheorghe îi face praf pe arbitri, după erorile incredibile din această etapă: ”Eu spun că nu au valoare, sunt foarte, foarte slabi” 8:29 Intrare cu talpa după gafele uriaşe ale arbitrilor! „E ca și cum trimiți corigenții la Olimpiadă!” Ilie Dumitrescu a răbufnit la adresa conducerii CCA 0:12 Costel Gâlcă a fost prezentat oficial la noua echipă! Ce obiectiv are românul şi ce vedete va antrena în Arabia Saudită 6
dec.
23:51
„Hai să te antrenezi cu echipa mea!” Marius Şumudică, show total după Konyaspor – Yeni Malatyaspor 0-0: „Vom face șapte transferuri şi veți vedea echipa lui Șumudică!”
6
dec.
23:35
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | „Ce putem să spunem? Asta este viaţa!” Dan Nistor a dezvăluit ce le-a transmis Laurenţiu Reghecampf la pauză: „Trebuie să fim mai atenţi!”
6
dec.
23:22
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | Oltenii tremură după patru meciuri fără victorie! Căpitanul Nicuşor Bancu e sincer: „Ne grăbim să prindem play-off-ul!”
6
dec.
23:12
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | Laurenţiu Reghecampf a dat ordin! Ce le-a impus jucătorilor săi după meciul din Moldova: „Clar, rămâne acest obiectiv”
6
dec.
23:00
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | „Am dat golul doi dintr-un ofsaid clar!” Marius Croitoru, discurs manifest la adresa lui Istvan Kovacs: „Lătrăm degeaba! Îţi poate scăpa inima pe bancă!”
6
dec.
22:51
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | Laurenţiu Reghecampf şi-a făcut praf propria echipă: „Numai noi suntem vinovaţi”. Oltenii au ajuns la patru meciuri fără victorie
6
dec.
22:40
FC Botoşani – Universitatea Craiova 2-2 | „Suntem nişte proşti!” Paul Papp nu s-a mai putut abţine după un nou pas greşit: „Pierdem puncte prea uşor!”
Top citite
Pariul nebun al Anamariei Prodan! Jucătorul care „a cucerit-o” pe celebra impresară. „Va ajunge mai bun decât Dennis Man!”
1
Foto Pariul nebun al Anamariei Prodan! Jucătorul care „a cucerit-o” pe celebra impresară. „Va ajunge mai bun decât Dennis Man!”
Close