Închide meniul

Simona Halep nu este singura! 5 jucători de tenis celebri care au fost folosit substanțe interzise

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 21 octombrie 2022, 18:21

Simona Halep nu este singura! 5 jucători de tenis celebri care au fost folosit substanțe interzise

Simona Halep

Simona Halep, în timpul meciului / Profimedia

Mai mulți jucători de tenis celebri au fost suspendați de-a lungul timpului după ce au folosit substanțe interzise. Cazul Simonei Halep nu este singular.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vineri, Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu Roxadustat la US Open 2022.

5 jucători de tenis celebri care au fost folosit substanțe interzise

Maria Sharapova (2016)

În 2016, Maria Sharapova a mărturisit că a eșuat un test antidrog la Australian Open. Substanța folosită a fost un medicament numit meldonium, care este folosit pentru a trata bolile de inimă prin transferul acizilor grași în corpul uman. Sharapova a spus că a folosit medicamentul pe bază de rețetă medicală.

Medicamentul era inclus pe lista de substanțe interzise a Federației Internaționale de Tenis de la 1 ianuarie 2016. S-a stabilit că are efecte de îmbunătățire a performanței. Astfel de efecte includ creșterea circulației sângelui prin aportul mai mare de oxigen, care permite creșterea capacității de exercițiu și o perioadă redusă de recuperare.

Sharapova a primit inițial o interdicție de doi ani. În urma unei investigații a TAS în octombrie 2016, interdicția lui Sharapova a fost redusă la 15 luni, după ce s-a constatat că nu exista nicio intenție de a înșela și nicio vină semnificativă în numele ei. Hotărârea i-a permis lui Sharapova să revină în tenis pe 26 aprilie 2017.

Reclamă

Martina Hingis (2007)

În 2007, Martina Hingis a fost testată pozitiv cu medicamentul Benzoylecgonine, o substanță care are urme de cocaină. Federația Internațională de Tenis i-a dat lui Hingis o suspendare de doi ani, care a început la 1 octombrie 2007. A fost și exclusă din clasamentul WTA și a primit o amendă de peste 120.000 de dolari. Hingis a contestat decizia, cu toate acestea, nu a avut câștig de cauză.

Hingis și-a menținut nevinovăția declarând că nu a consumat niciodată cocaină și, ulterior, a efectuat un test privat de droguri care a dat un rezultat negativ. În ciuda diferenței de rezultate, Hingis s-a retras din tenisul profesionist și nu a mai contestat oficial decizia.

Hingis a revenit ulterior în tenis în 2013 și a ajuns pe locul 1 mondial în circuitul de dublu.

Reclamă 4 / 0/3

Barbora Záhlavová-Strýcová (2013)

În 2013, Barbora Záhlavová-Strýcová a fost testată pozitiv la sibutramină, în timp ce concura la Luxemburg Open 2013. Medicamentul este utilizat în principal pentru pierderea în greutate și are efecte asupra metabolismului. Substanța este prescrisă pe scară largă persoanelor care suferă de obezitate și diabet, efectul principal al medicamentului fiind un suprimator al apetitului. Medicamentul a fost adăugat pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping în 2012.

Záhlavová-Strýcová a declarat că nu a ingerat în mod deliberat medicamentul pentru a pierde în greutate sau a trișa la tenis, dar a recunoscut că a folosit un supliment de slăbit. Ea a primit o interdicție de șase luni. Zhalavova Strýcová a pierdut toate punctele din clasamentul WTA și premiile în bani câștigate la unele turnee. Interdicția a împiedicat-o pe Záhlavová-Strýcová să concureze din 16 octombrie 2012 până în 16 aprilie 2013, excluzând-o de la Australian Open 2013.

Andre Agassi (1997)

În 1997, Andre Agassi a returnat un test pozitiv pentru consumul de metamfetamină. A primit o suspendare de trei luni. Cu toate acestea, pedeapsa nu a fost pronunțată oficial, după ce Agassi a dat vina pe o băutură cu țepi pentru rezultatul pozitiv.

Cazul lui Agassi a fost revizuit în 2009, după ce Agassi a recunoscut în autobiografia sa că a mințit cu privire la cauza rezultatului pozitiv al testului anti-doping. Agassi a spus că a devenit dependent de metamfetamină în 1997 și s-a confruntat ulterior cu probleme atât personale, cât și profesionale.

Richard Gasquet (2009)

În 2009, Richard Gasquet a returnat un rezultat pozitiv de droguri pentru consumul de cocaină. Gasquet a negat utilizarea intenționată a drogului, invocând că ar fi putut fi expus la substanță după ce a sărutat o femeie într-un club de noapte din Miami.

S-a cerut inițial o interdicție de doi ani în cazul lui Gasquet. Din cauza negării lui Gasquet și a cantității mici de cocaină detectată, acesta a primit o interdicție de un an. Cu toate acestea, pedeapsa a fost anulată în urma unei analize independente care a constatat că cazul a fost neintenționat.

ITF și WADA au contestat decizia la TAS. În consecință, Gasquet a primit o interdicție oficială de șase săptămâni care a intrat în vigoare în mai 2009 până în iulie 2009, ceea ce l-a împiedicat să concureze la Roland Garros și la Wimbledon. A pierdut nouă locuri în clasamentul ATP.

Reclamă

Prima reacție a Simonei Halep după ce a fost prinsă dopată

“Simo” a traversat o perioadă dificilă în ultimele săptămâni, după ce a divorțat de Toni Iuruc și a suferit o intervenție chirurgicală la nas.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
9:07 AS.ro LIVE | Titi Aur va fi invitatul lui Dan Pavel (10:30). Poveşti de senzaţie ale pilotului român 9:06 „Cum vrei să te respectăm?” Fatih Terim a cedat nervos, după umilința suferită de Panathinaikos! Scandal cu arbitrii în Grecia 8:34 Pierdere importantă pentru FCSB, înaintea meciului cu Farul! Un titular ratează meciul care poate decide titlul din Liga 1 8:26 Viorel Moldovan nu a mai avut răbdare cu o vedetă de la FCSB, după Sepsi – FCSB 2-2: „Bine măcar că ajunge la finalizare” 8:22 Gigi Becali și-a făcut toate calculele de titlu, în miez de noapte: „De ce să am emoții!” Ce primă oferă 0:39 Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro 0:21 Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!” 0:07 „Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali 0:05 Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!” 24
apr.
23:40
Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu
Vezi toate știrile
Citește și