România pornește la drum în preliminariile EURO 2024, iar fanii echipei naționale strigă în continuare ”Hai, România! În fiecare zi”. Echipa lui Edi Iordănescu începe traseul către Germania cu Andorra și Belarus. Andorra – România e LIVE pe Antena 1 și în AntenaPLAY, pe 25 martie, de la ora 21:45.
AS.ro îți propune o întoarcere în timp pentru a vedea ce făceau tricolorii de acum, în 2016, anul ultimului turneu final la care a participat România. La EURO 2016, echipa condusă de Anghel Iordănescu termina pe ultimul loc grupa din care mai făceau parte Franța, Elveția și Albania.
Ce făceau jucătorii de acum ai naționalei, în 2016, când România ajungea la ultimul turneu final
Printre jucătorii care se aflau atunci în lot se regăsește și Nicolae Stanciu. Pe lângă turneul în sine, mijlocașul avea parte de un an senzațional, cu debut la echipa națională și un transfer de 10 milioane, de la FCSB la Anderlecht.
Sezonul 2015-2016 era unul de vis pentru Stanciu, care marca la FCSB 14 goluri și reușea și 12 pase decisive. Anderlecht punea ochii pe mijlocașul nostru, care ajungea în Belgia pentru aproape 10 milioane de euro. Tot în 2016, cota lui atingea nivelul maxim de 8 milioane de euro.
„În Stanciu îl văd pe noul Zetterberg. Vede spații pe care alții nu le văd, marchează cu ușurință și e un profesionist desăvârșit. Este chiar puțin mai rapid decât suedezul”, spunea atunci Mircea Rednic, fin cunoscutător al fotbalului belgian.
”Stanciu are tehnică, viteză și pasează excelent. Când are mingea, publicul își ține respirația. Poate fi comparat cu Zetterberg, dar trebuie să îi dăm timp să se adapteze, iar Chipciu îl va ajuta. Într-un an, cred că va deveni cel mai bun jucător de la Anderlecht. Presiunea nu cred că va fi o problemă, pentru că la Steaua toată lumea este cu ochii pe tine”, spunea și Tibor Selymes.
2016, anul debutului la echipa națională
2016 a fost și anul în care Nicolae Stanciu debuta la echipa națională. O făcea cu stil și marca singurul gol al tricolorilor, în amicalul cu Lituania, disputat pe 23 martie. Două luni mai târziu, era convocat de ”tata” Puiu pentru lista preliminară de 28 de jucători pentru EURO 2016.
Și Stanciu nu a mai putut fi scos de acolo, ținând cont că a marcat alte patru goluri în următoarele cinci meciuri amicale disputate de tricolori, înainte de turneul final din Hexagon. Mai mult, acolo a avut onoarea să poarte și numărul 10 pe tricou.
În Franța, Stanciu a scos penalty-ul din care Bogdan Stancu a marcat împotriva țării gazdă și a fost integralist și în duelul cu Albania, care a consfințit eliminarea din turneu. Astfel, Nicolae Stanciu este unul dintre jucătorii cu experiență care pot striga ”Hai, România! În fiecare zi”. Mai mult, el ne poate duce la un nou EURO după 8 ani de așteptare.
Tricolorii lui Edi Iordănescu încearcă să ajungă la un turneu final după 8 ani. Ultima participare a fost în 2016, în Franţa, după ce am terminat pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Irlanda de Nord, Grecia, Ungaria, Finlanda şi Insulele Feroe.
Lotul României pentru meciurile cu Andorra și Belarus
- PORTARI: Florin Niță (Pardubice | Cehia, 19/0), Ionuț Radu (Auxerre | Franța, 2/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923, 1/0);
- FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 10/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 20/2), Adrian Rus (Pisa | Italia, 17/1), Ionuț Nedelcearu (Palermo | Italia, 24/2), Radu Drăgușin (Genoa | Italia, 3/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 15/0), Mario Camora (CFR Cluj, 9/0), Raul Opruț (Hermannstadt, 2/0);
- MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (FCSB, 9/0), Alexandru Cicâldau (Ittihad Kalba | EAU, 28/4), Marius Marin (Pisa | Italia, 8/0), Tudor Băluță (Farul Constanța, 9/0), Darius Olaru (FCSB, 9/0), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 44/2), Adrian Șut (FCSB, 0/0), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns | China, 56/11), Olimpiu Moruțan (Pisa | Italia, 5/1), Alexandru Dobre (Famalicão | Portugalia, 0/0), Dennis Man (Parma | Italia, 16/5), Octavian Popescu (FCSB, 5/0);
- ATACANȚI: Florin Tănase (Al Jazira | EAU, 15/2), Denis Alibec (Farul Constanța, 27/2), Louis Munteanu (Farul Constanța | România, 0/0).
Programul complet al meciurilor din preliminariile pentru Euro 2024
- Andorra – România (25 martie, Antena 1)
- România – Belarus (28 martie)
- Kosovo – România (16 iunie, Antena 1)
- Elveția – România (19 iunie)
- România – Israel (9 septembrie)
- România – Kosovo (12 septembrie, Antena 1)
- Belarus – România (12 octombrie, Antena 1)
- România – Andorra (15 octombrie)
- Israel – România (18 noiembrie)
- România – Elveția (Antena 1)
Cum arată grupele din preliminariile EURO 2024
- Grupa A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Cipru
- Grupa B: Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Gibraltar
- Grupa C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia, Malta
- Grupa D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia
- Grupa E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Moldova
- Grupa F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaidjan, Estonia
- Grupa G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania
- Grupa H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazakhstan, Irlanda de Nord
- Grupa I: Elveția, Israel, România, Kosovo, Belarus, Andorra
- Grupa J: Portugalia, Bosnia, Islanda, Luxemburg, Slovacia
Se califică la EURO primele două echipe din fiecare grupă. În plus, din Nations League se vor mai califica alte 3 echipe. Primele 4 echipe din Liga A, Liga B și Liga C, care nu au prins loc la EURO prin preliminarii, vor juca într-un play-off (semifinale și finală) în martie 2024. Vor rezulta 3 câștigătoare, care vor merge la EURO.
Primul meci al tricolorilor din preliminariile EURO 2024, Andorra – România, se va desfășura pe 25 martie, de la ora 21:45, în direct pe Antena 1 și în AntenaPLAY.