Închide meniul
EXCLUSIV

Povestea lui Vlad Mihalache, înotătorul român care ţinteşte aurul la Jocurile Olimpice 2028: “Avem un plan bine stabilit”

Dan Roșu Publicat: 11 iunie 2025, 13:53

Povestea lui Vlad Mihalache, înotătorul român care ţinteşte aurul la Jocurile Olimpice 2028: Avem un plan bine stabilit

Vlad Mihalache, după o cursă - Profimedia Images

Vlad Mihalache este unul dintre înotătorii de viitor ai României! Puştiul care va împlini 18 ani pe 20 iunie e deja campion european la juniori şi a dezvăluit care au fost primii săi paşi spre sportul pe care îl iubeşte acum.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vlad, care tocmai ce a terminat liceul şi a trecut proba Bacalaureatului, şi-a început cariera la copii cu procedeul spate. A trecut apoi la crawl şi s-a oprit la fluture. În iulie 2024, Mihalache a cucerit aurul european la juniori, la 200 de metri fluture.

Vlad Mihalache, viitorul înotului românesc

“Ţin minte că venise iarna şi oprisem activitatea iar eu îi tot întrebam pe părinţi când mă mai duc, când mă întorc în bazin. Au observat această dorinţă la mine şi au început să creadă că sunt menit pentru asta. Am fost unul dintre puţinii copii care chiar se bucurau să fie acolo, să înot cât mai bine şi cât mai repede. Erau copii care plângeau după părinţi şi eu eram cam singurul care se simţea în largul lui. Eram unde trebuie. Am făcut dansuri, street dance, cu Tazz, din trupa Simplu. Am făcut doi ani, înainte să mă apuc de înot. Înotul a venit şi ca o completare, pentru că nu mai făceam dansuri şi aveam cam multă energie, trebuia să îmi ocup timpul cu ceva.

Primele mele medalii au venit la regionale. Când am luat prima medalie la un concurs naţional, eram aşa de fericit încât am uitat să îmi dau casca jos. M-am dus la poze cu casca, toată ziua aceea am stat cu casca pe cap, şi în maşină o purtam. Am simţit că îmi place foarte mult sportul acesta şi că pot face o carieră din înot, când am participat prima oară la o competiţie internaţională. La Multi Nations, în Cipru, am obţinut trei medalii, două de argint şi una de bronz. Aveam 16 ani. Atunci am început să iubesc să fac parte din lotul României şi să-mi reprezint ţara pe podiumurile internaţionale.

Primele medalii le-am câştigat la procedeul spate, apoi am trecut pe crawl şi acum destinul m-a adus spre fluture. Simt că la acest procedeu pot scoate cele mai mari performanţe. Îmi place să cred că suport durerea care vine cu procedul fluture mai bine şi că fac asta cu mai multă plăcere decât adversarii mei. Dacă privim din punct de vedere al antrenamentelor, fluturele este cel mai greu procedeu, cel mai dureros şi mai solicitant. Dacă întrebăm la concurs care e cea mai grea probă, toată lumea va spune că 400m mixt, dar pe locul al doilea e 200m fluture.

Reclamă
Reclamă

Îmi iau perna peste tot, în toate deplasările, pentru că vreau să dorm bine noaptea, să fiu sigur că mă odihnesc. Am un obicei: în serii înot cu orice fel de slip, dar la reuniunea de seară, la semifinale şi finale, înot doar cu slip negru. Mi se pare că e mai serios când înot seara”, a spus Mihalache, în exclusivitate pentru as.ro.

Vlad Mihalache, pe lista României la CE U23

Campionatele Europenele Under-23 se vor desfăşura în perioada 26-28 iunie, la Samorin (Slovacia). România va avea 13 reprezentanţi la Euro. Alături de David Popovici, se va afla şi Vlad Mihalache, cel care va participa astfel la prima sa competiţie de seniori şi va intra în bazin la probele 50 m, 100 m, 200 m fluture.

“Sper să fiu un caz fericit, să am rezultate si la seniorat. Nu multă lume îşi dă seama cât de dificilă este această trecere. Nu mai există această barieră de vârstă. Odată ce treci la seniori, te confrunţi cu toţi. Este foarte greu, pentru că tu, ca junior, vii cu lipsuri în pregătire faţă de ceilalţi adversari mult mai în vârstă. Nu ai cum să fii la fel de bine pregătit fizic ca ei, poate doar tehnic să fii aproape de ei. Răbdarea, devotamentul şi perseverenţa sunt trei elemente care asigură succesul de lungă durată.

Reclamă

Va fi primul meu concurs la seniori. Singurul obiectiv pe care mi-l impun, fără prea multă presiune, este o finală. Voi înota toate probele de fluture. La seniori nu cred că am fost aşa de mulţi vreodată, la juniori am fost şi mai mulţi în delegaţie, mai ales când s-au ţinut concursurile la noi în ţară. Mereu am considerat că atmosfera de la concurs împinge sportivii să obţină rezultate şi mai bune.

Factorul deicisiv între timpii din antrenament şi cei din competiţie este atmosfera, suportul echipei. Toate acestea contribuie la un vibe bun în bazin, îl simţi în interiorul tău şi te împinge să obţii rezultate şi mai bune. Când auzi strigătele adresate ţie, menite să te încurajeze, simţi o emoţie aparte în suflet”, a completat Mihalache.

O medalie la Los Angeles, marele obiectiv al lui Vlad Mihalache

Mihalache are parte şi de colaborarea perfectă, atunci când vine vorba de antrenorul său, Mircea Purcaru. Acesta este în paralel şi medic diabetolog, de nutriţie şi boli metabolice. Cei doi au început ciclul olimpic şi obiectivul este unul clar: o medalie la Jocurile Olimpice 2028.

“JO de la Los Angeles sunt următorul obiectiv mare pentru mine. Îmi doresc o participare, poate o finală, vedem cum o să decurgă progresul în aceşti trei ani care au mai rămas. Eu şi antrenorul meu, Mircea Purcaru, avem un plan bine stabilit pe următorii trei ani şi o să facem totul pentru a ne atinge obictivele. E o performanţă foarte mare să ajungi să reprezinţi România la JO, indiferent de sport.

Pentru mine, nu acesta e obiectivul final, să ajung acolo. Îmi doresc să obţin mai multe medalii la JO, si, bineînţeles, titlul de campion olimpic. Sincer, am anumite nopţi în care îmi imaginez cum o să decurgă cursa, cum o să ies din bazin şi o să fiu fericit. Fiecare întoarcere, fiecare detaliu din cursă îl vizualizez. Sunt adeptul teoriei care spune că dacă îţi imaginezi un lucru destul de multe ori, o să se întâmple”, a mai spus Mihalache.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Se va califica România U19 în finala EURO 2025?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
0:00

Amănunte cruciale despre Dennis Politic! Decizia luată de cei de la FCSB după 11 zile de la transfer

23:34 21 iun.

Moment incredibil la Mondialul Cluburilor! Rezervele celor de la Borussia Dortmund, în vestiar în prima repriză

23:03 21 iun.

Costel Gâlcă rupe tăcerea! Ce l-a nemulţumit pe antrenor în primul amical al verii pentru Rapid

22:46 21 iun.

Kylian Mbappe va rata meciul Real Madrid – Pachuca, de la Cupa Mondială a Cluburilor

22:00 21 iun.

Inter – Urawa 2-1. Cristi Chivu câştigă primul meci pe banca “nerazzurrilor”, după un gol înscris în prelungiri

21:58 21 iun.

Dinamo a rezolvat un nou transfer! Prima reacție a jucătorului: “Sunt foarte fericit!”

1 Mircea Rednic îl transferă la Standard Liege pe titularul lui Dinamo din sezonul trecut. Ce contract i s-a oferit jucătorului 2 Cătălin Chirilă, aur în proba de 1000m, la CE de kaiac-canoe! Victorie dramatică în faţa campionului olimpic 3 George Ogăraru, replică pentru contestatari: “Asta e Steaua! Că tot se întreba lumea care e rostul echipei” 4 “Acasă ce să fac?” Constantin Budescu nu agață ghetele în cui! Mijlocașul, anunț despre viitorul său 5 VIDEOAlexandru Musi, asaltat de fanii lui Dinamo. Ce i-a cântat galeria jucătorului transferat de la FCSB 6 Dinamo, victorie la limită în amicalul cu CS Afumați. Alexandru Musi, titularizat de Zeljko Kopic
Citește și