Min. 37: Noua Zeelandă – Africa de Sud s-a făcut 6-12, după ce Mo’unga a transformat o altă lovitură de pedeapsă. „All Blacks” sunt în inferioritate numerică
Min. 20: Noua Zeelandă – Africa de Sud 3-9! Pollard transformă o altă lovitură de pedeapsă
Min. 17: Noua Zeelandă marchează şi ea primele puncte după ce Richie Mo’unga transformă şi el o lovitură de pedeapsă
Min. 12: Scorul e acum 6-0 pentru Africa de Sud, după ce Handre Pollard transformă o nouă lovitură de pedeapsă
Min. 3: Sud-africanii reuşesc primele 3 puncte ale meciului, după ce au transformat o lovitură de pedeapsă
Min. 1: A început partida!
Finala Cupei Mondiale a fost precedată de o deschidere impresionantă. A fost un spectacol impresionant de lumini şi a concertat artistul Mika.
Cele două triple campioane mondiale se vor întâlni în marea finală a Cupei Mondiale de Rugby 2023, în încercarea de a deveni prima ţară cu patru titluri mondiale la rugby. În istoria de 102 ani, cele două s-au întâlnit de 105 ori, All Blacks conducând cu 62-39 meciurile directe, în cea mai mare rivalitate din istoria rugby-ului.
Noua Zeelandă a început cu stângul turneul, după ce a pierdut meciul de deschidere în faţa Franţei, scor 13-27. La 50 de zile de la acel meci, All Blacks revin pe Stade de France pentru ultimul act, după ce nu au mai făcut paşi greşiţi în drumul către finală, chiar dacă înaintea Cupei Mondiale puţin le dădeau şanse, mai ales după prestaţiile modeste din ultimii patru ani.
Tot o singură înfrângere a suferit şi Africa de Sud la această ediţie a Cupei Mondiale. Sud-africanii au pierdut duelul din faza grupelor cu Irlanda, formaţie care era la vremea respectivă prima în clasamentul mondial. Ulterior, irlandezii au fost eliminaţi în sferturile Cupei Mondiale de Noua Zeelandă, la capătul unui meci superb.
Noua Zeelandă a cucerit titlul mondial la ediţia inaugurală din 1987, după care a câştigat titlurile din 2011 şi 2015. De partea cealaltă, Africa de Sud s-a impus în 1995, 2007 şi 2019.
Finala din acest an va fi arbitrată de englezul Wayne Barnes, cel care a arbitrat deja şase meciuri la această ediţie de Cupă Mondială. Barnes este al doilea englez care va conduce ultimul act al Cupei Mondiale, primul fiind Ed Morrison, cel care a arbitrat finala din 1995, disputată tot de Africa de Sud şi Noua Zeelandă.
Echipe de start Noua Zeelandă – Africa de Sud
Noua Zeelandă: Beauden Barrett; Will Jordan, Rieko Ioane, Jordie Barrett, Mark Tele’a; Richie Mo’unga, Aaron Smith; Ethan de Groot, Codie Taylor, Tyrel Lomax; Brodie Retallick, Scott Barrett; Shannon Frizell, Sam Cane (căpitan), Ardie Savea
Rezerve: Samisoni Taukei’aho, Tamaiti Williams, Nepo Laulala, Samuel Whitelock, Dalton Papali’i, Finlay Christie, Damian McKenzie, Anton Lienert-Brown
Africa de Sud: Damian Willemse; Kurt-Lee Arendse, Jesse Kriel, Damian de Allende, Cheslin Kolbe; Handré Pollard, Faf de Klerk; Steven Kitshoff, Mbongeni Mbonambi, Frans Malherbe; Eben Etzebeth, Franco Mostert; Siya Kolisi (căpitan), Pieter-Steph Du Toit, Duane Vermeulen
Rezerve: Deon Fourie, Ox Nche, Trevor Nyakane, Jean Kleyn, RG Snyman, Kwagga Smith, Jasper Wiese, Willie Le Roux