Italianul care a învins Ferrari. Am scris în timpul acestui sezon mai multe articole (de pildă, acesta, acesta și acesta), pentru a explica motivele pentru care McLaren a avut un progres formidabil. Cum dintr-o echipă din spatele grilei a ajuns, în mai puțin de doi ani, formația campioană, învingând Ferrari într-o luptă dură, care a durat până la ultimul Mare Premiu.
Investiția în tunelul aerodinamic, doi piloți tineri și talentați, aripile revoluționare atât din față, cât și din spate au fost printre atuurile McLaren în acest sezon.
Să nu uităm însă un aspect extrem de important, fără de care nu cred că McLaren ar fi cucerit titlul la constructori. Piloții team-ului englez au terminat în acest an toate cursele clasice la care au luat startul. Lando a părăsit cursa de sprint din Miami în urma unui acroșaj, iar după incidentul din Austria cu Max a fost totuși clasat, deoarece acoperise peste 90% din distanța de cursă.
Asta denotă o fiabilitate extraordinară a mașinii și calități de top ale piloților. Cei doi s-au aflat și printre puținii piloți care nu au depășit numărul de echipamente permise de-a lungul unui sezon, alături de Russell, Stroll, Alonso și Hülkenberg.
Oscar Piastri a parcurs toate cele 1444 de tururi ale acestui sezon, alăturându-se unui trio formidabil de piloți care au mai reușit această performanță, în diferite sezoane: Michael Schumacher, Hamilton și Max Verstappen.
Dincolo de partea tehnică și de piese, există însă și un important factor uman.
Omul care a schimbat lucrurile
Zilele trecute, Fernando Alonso spunea, pe jumătate în glumă, că are și el o contribuție la victoria McLaren în campionatul constructorilor. Din acel an 2015, în care McLaren a avut o mașină extrem de proastă, iar echipa a terminat pe penultimul loc în clasament, a ieșit totuși un lucru bun. Spaniolul l-a adus cu el de la Ferrari pe Andrea Stella, inginerul lui de curse.
Stella are 53 de ani. A studiat ingineria aerospațială în Roma și are un master în inginerie mecanică. A fost, între 2002 și 2006, performance engineer pentru Michael Schumacher, apoi pentru Raikkonen (2007, 2008). A fost apoi race engineer pentru Kimi (2009) și Fernando Alonso (2010-2014). În momentul în care Alonso l-a „relocat”, italianul lucrase deja direct cu trei dintre cei mai buni piloți care au fost vreodată în Formula 1.